Könyvesblokk: Horváth, Schumer, Szentesi

.konyvesblog. | 2017. október 16. |

Október 19-én kezdődik a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, rengeteg programmal, és persze rengeteg íróval is. Éppen ezért úgy döntöttük, hogy a szokásos hétfői könyvesblokkunkba most három olyan új kötetet választunk, amelyekről biztosan hallotok majd a Margón.

Horváth Viktor: Tankom

Horváth Viktor: Tankom

Magvető Könyvkiadó, 2017, 276 oldal, 3499 HUF

 

A főhadnagy boldog lehet, mondják, hiszen munkája segíti a népek barátságát - a szocialista népekét természetesen. 1968-at írunk, zajlanak az események a kommunista blokkban, egy jó tolmácsra mindig szükség van, hát még ha Brezsnyev és Kádár elvtárs váltana egymással néhány szót telefonon. A hatalom közvetlen közeléből, mégis a kisember szűrőjén keresztül mutatja be a Csehszlovákia 1968-as lerohanását a Tankom, közben szó esik intrikákról, felcsendül egy bálád, és előkerül egy kovboj is.

Horváth Viktor a Margón. A szerzővel és Fehér Renátóval Garajszki Margit beszélget. Mikor? Október 19-én 20.30-kor.

Amy Schumer: A deréktetovált lány

Amy Schumer: A deréktetovált lány

Fordította: Molnár Berta Eleonóra, Agave Könyvek, 2017, 304 oldal, 3480 HUF

 

Femoirnak nevezte el egy kritikus azt a fura műfajt, amikor női komikusok írják meg az életüket rövid, vallomásszerű esszékben. Problémás testkép, szorongással teli szexualitás, hülye párkapcsolatok, még hülyébb családok, amelyek mind elősegítették, hogy Amy Schumer ilyen vicces, önreflexív és sikeres legyen. "Így jöttem" története Hollywoodba illik, hiszen egy szuperjómódú családba született, magánrepülővel jártak a Bahamákra, majd elvesztettek mindent (értsd: mindent!), hogy utána lányuk a nulláról újrakezdve megint a csúcsra érjen, immár önerőből. A sikeres standupos karrierből szinte egyenesen következett a filmes pálya is, ami azért nagyszerű, mert mindvégig megtartotta saját topikjait: a nőket ért igazságtalanságokról és bénázásokról ugyanúgy beszél, mint a testképet ért támadásokról és mindenféle genderügyekről.

A Margón. A könyvről Szabó Zoltán beszélget Kormos Anettel és Ráskó Eszterrel. Mikor? Október 19-én 19.30-kor.

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Szentesi Éva: Kardos Margit disszidál

Athenaeum, 2017, 190 oldal, 2999 HUF

 

Erős és karizmatikus nő Szentesi Éva, és ahogy minden különleges embernek, például Batmannek vagy Supermannek, így neki is megvan a traumatikus eredettörténete: 28 éves volt, amikor méhnyakrákot állapítottak meg nála. A Hamvaimból című első könyvében saját betegség- és gyógyulástörténetét írta meg. A nagyon személyes kötet után a fikció felé mozdult el, nem is akárhogy! Novellák megcsalt, hülyített nőkről és férfiakról, akik egymással szúrnak ki, mert soha nem valami közös jó felé igyekeznek, csak a hazugságokat próbálják elfedni. A Kardos Margit disszidál is erősen meríthet a saját élményekből, miközben a nővé válás különböző aspektusait vizsgálja: hol fiatal lányokról ír, akik kiszöknek a kollégiumból pasizni, hol egy takarítónőről, aki kijátszik egy férfit, hol pedig jómódra és életre vágyó csajokról, akik még hisznek valamiben.

Szentesi Éva a Margón. A szerzővel Szily Nóra beszélget, közreműködik Trokán Nóra. Mikor? Október 22-én 16.30-kor.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Pogátsa Zoltán: Rá kell jönnünk, hogyan haladjuk meg a kapitalizmust

Litkai Gergely podcastsorozatának novemberi témája a Fenntartható gazdaság vagy társadalmi összeomlás című kötet, amiről a szerzővel, Pogátsa Zoltán közgazdász-szociológussal beszélgettek.

...
Zöld

Legendás, ismeretlen, regényes, sétálós – 10+1 új könyv a 150 éves Budapestről

Budapest 150 éves születésnapján a város sokszínűségét és sokféleségét hangsúlyozva válogattunk össze róla szóló, (egy kivételével) friss kiadású könyveket. Vessz el az ismeretlen ismerős Budapesten!

...
Zöld

A hagyománytisztelet egy iszonyú gyorsan változó világban öngyilkos stratégia

Az ember vége, a természet esélye című új könyve apropóján Jordán Ferencet népességcsökkentésről, az ember rendmániájáról, visszavadításról, hibás fókuszról és a kötet zavarba ejtő címéről is kérdeztük. Interjú.

ADVENT
...
Könyves Advent

Tüdős Klára becsvágyát a családja értetlenkedése is fűtötte

Olvass bele Bódis Kriszta Korzón a pokolba című kötetébe!

...
Könyves Advent

A Baska magyarul beszél egy Benes-dekrétumok elől menekülő család drámájába avat be

A 12 éves Baska József és családja 1947-ben menekült Magyarországra a Beneš-dekrétumok és a kitelepítés elől. Felnőttként megírta, hogy mi történt azon a sorsdöntő téli éjszakán. Olvass bele a kötetbe!

...
Könyves Advent

Egy autista srác természethez írt szerelmes levele

Dara McAnulty magával ragadó, lírai hangvételű könyve, az Egy ifjú természetbúvár naplója a természettel való mély kapcsolatát tárja fel, de olvashatunk benne az aktivista munka és az autista lét mindennapi kihívásairól és örömeiről is. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Rosszul végződő, abszurd és megbocsájtó mesék – 8 prózakötet karácsonyra

Három fiútestvér, három nemzedék, egy zombianyu és megannyi izgalmas sztori. Például családtörténetek és tönkretett szerelmek, metsző irónia és őrült tanmesék. 8 friss magyar prózakötetet ajánlunk.

...
Könyves Advent

Jézus korában is kórházban születtek a kisbabák? Keresd a választ a Bibliai Kisokosban!

Bibliai Kisokos csupa olyan kérdést tesz föl, amelyet minden Biblia iránt vagy napjaink bibliai vonatkozású helyszínei, kultúrtörténeti eseményei iránt érdeklődő gyermek vagy épp felnőtt fejében is megfogalmazódhat. Olvass bele!

...
Könyves Advent

Mister Morrison állatlexikona megmutatja milyen változatos és gyönyörű az élővilág

A Mágikus állatok iskolája rajongói számára igazi csemege Mister Morrison állatlexikona, melyben minden tudnivalót összeszed az egyes állatokról. Olvass bele!