Könyvesblokk: Edvardsson, Coben, Doehnert

.konyvesblog. | 2019. március 18. |

Az új héten megint telepakoltuk három új kötettel a Könyvesblokkot, és ezúttal a krimik közül válogattunk. A Partvonal Könyvkiadó új skandináv thriller-sorozatában, pontosabban annak első darabjában, egy hamis alibi borzolja a kedélyeket, Harlan Coben hard-boiled-jában egy gyilkosság és egy eltűnés okoz rengeteg fejtörést, a Hotel Sacherben pedig szintén eltűnik valaki, miközben megelevenednek az Osztrák-Magyar Monarchia aranykorának végnapjai.

Mattias Edvardsson: Látszólag normális

Mattias Edvardsson: Látszólag normális

Fordította: Bándi Eszter, Partvonal Könyvkiadó, 2019, 400 oldal, 3999 HUF

 

Új sorozatot indít a Partvonal: a skandináv thrillerek első kötete Mattias Edvardsson Látszólag normális című regénye, melynek központi kérdése: milyen jól ismerjük valójában a szeretteinket és vajon gyilkolni is képesek lennénk-e értük? Főhőse egy Stella nevű lány, látszólag egy átlagos tinédzser, akit egy nap azzal vádolnak, hogy megölt egy nála jóval idősebb férfit. Apja annyira hisz a lány ártatlanságában, hogy alibit biztosít neki, ám a nyomozás során egyre több rejtélyes részlet kerül napvilágra. Mattias Edvardsson írói karrierje mellett középiskolai tanárként dolgozik Svédországban, a Látszólag normális pedig a nemzetközi sikert is meghozta számára.

Harlan Coben: Szökevények

Harlan Coben: Szökevények

Fordította: Tábor Zoltán, Jaffa Kiadó, 2019, 200 oldal, 3490 HUF

 

Simon jól menő pénzügyi tanácsadó, boldog családi életet él, látszólag tökéletes körülötte minden. A cukormáz azonban egyszer csak megreped: lánya drogos lesz, majd az utcán tengődik, és apja hiába akarja egy nap hazacipelni, a lány barátja nem engedi. A verekedésről (pontosabban verésről) készült okostelefon-videók vírusként terjednek az interneten, rá nem sokkal pedig a fiút megölik. A rendőrség a gyilkossággal még csak-csak foglalkozik (Simont és a feleségét gyanúsítják), de a lány eltűnésével már nem. Ezért a szülők a saját szakállukra kezdenek el nyomozni, amiben segítségükre lesz egy chicagói magánnyomozónő.

Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Rodica Doehnert: Hotel Sacher

Fordította: Farkas Tünde, Libri Könyvkiadó, 2019, 388 oldal, 3699 HUF

 

A 19. századi végi Bécsben pezseg az élet, virágzik a kultúra. A legendás Hotel Sacher is fénykorát éli, pompás termeiben nyüzsögnek a vendégek. Martha és Maximilian Aderhold Berlinből érkezett, hogy tehetséges írókat fedezzenek fel újonnan alapított könyvkiadójuk számára, míg az elbűvölő Traunstein herceg és hercegné éppen a mézesheteiket töltik Bécsben. A hotel halljában szivarfüstbe burkolózó tekintélyes férfiak kötnek üzleti és politikai alkukat, mások kalandot keresve titkos légyottra sietnek. Eközben rejtélyes bűnügy borzolja a kedélyeket: Marie Stadler, a szálloda konyháján dolgozó gyereklány, nyomtalanul eltűnt. Hogyan fonódik össze a csillogó pompában és a sötét sikátorokban élők sorsa – és mi történt a kis Marie-val? A regényből 2017-ben Sacher Szálló címmel osztrák-német koprodukcióban filmsorozat is készült.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.