Könyvesblokk: Cullinan, Snyder, Harper

.konyvesblog. | 2017. július 17. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_9.jpg

A Könyvesblokkban ezúttal egy nagyregény, amit Sofia Coppola miatt rengetegen elolvasnak majd, húsz lecke a zsarnokságról és egy szövetségi ügynök, aki dacol az ausztrál forrósággal. 

Thomas Cullinan: Csábítás

Thomas Cullinan: Csábítás

Fordította: Szieberth Ádám, Athenaeum, 2017, 528 oldal, 3990 HUF

 

Az amerikai polgárháború idején félholt uniós katonát találnak a virginiai erdőben, és Miss Martha Farnsworth leánynevelő szállítják ápolásra. John McBurney, a fiatal tizedes azonnal lenyűgözi az iskola lakóit, akik a háború miatt addigra alig vannak néhányan. A nők felváltva versengenek a kegyeiért, a férfinak pedig sikerül egymás ellen uszítania őket. Amikor már elég erősnek tűnik, az iskola vezetője, Miss Farnsworth felszólítja, hogy távozzon.

A történetből Sofia Coppola rendezett filmet, amelyben szerepel többe között Nicole Kidman, Colin Farrell, Kirsten Dunst és Elle Fanning.

 Timothy Snyder: A zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból

Timothy Snyder: A zsarnokságról - Húsz lecke a huszadik századból

Fordította: L' Homme Ilona, 21. Század, 2017, 150 oldal, 2990 HUF

 

A Yale történésze, a Fekete föld – A holokauszt: Múlt és fenyegető jövő című könyv szerzője, Timothy Snyder (interjúnk vele ITT) eléggé elszomorodott Donald Trump elnökké választásakor, ezért 2016. november 16-án Facebook-posztot írt arról, hogyan kell viselkedni, hogy elkerüljük a zsarnokságot. A rövid tételmondatokból húsz lecke lett és egy könyv, ami látszólag a történelemmel foglalkozik, azzal, hogy milyen tapasztalatokat vonhatunk le a fasiszta, a náci vagy a kommunista diktatúrák megszületéséből és működéséből, és milyen hazugságokra épülnek. Snyder végig a jelenünkről beszél, a post-truth korszakról, amiben már nem számítanak a tények, csak az, hogy ki tud nagyobbat és hangosabbat mondani. A leckék épp azért nyomasztóak, mert láthatóvá teszik, hogy milyen apró, szinte láthatatlan lépések követik egymást, amíg egy politikai csoport megszünteti maga körül a demokráciát, és azt is, hogy ez nemcsak a Trump-féle Amerikában, de például itthon is kifejezetten érzékeny kérdés mostanában.

Jane Harper: Aszály

Jane Harper: Aszály

Fordította: Roboz Gábor, Gabo, 2017, 380 oldal, 3490 HUF

 

Az ausztráliai Kiewarrában két éve egyetlen csepp eső sem esett. Aaron Falk szövetségi ügynök visszatér a farmerközösségbe, hogy részt vegyen a Hadler család temetésén. A családot látszólag az apa, Luke mészárolta le, majd magával is végzett, ám ahogy Falk egyre inkább bevonódik a nyomozásba, egyre erősebb lesz a gyanúja, hogy nem a gyerekkori barátja a gyilkos. Az ügynököt húsz évvel korábban vetette ki magából a közösség, ám visszatérés felszínre hoz egy rég elfeledett titkot. A regény az Aaron Falk-sorozat első darabja, a megfilmesítési jogait Reese Witherspoon vásárolta meg.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.