Könyvesblokk: Child, Lord, McEwan

.konyvesblog. | 2019. február 25. |

Hétfői könyvesblokkunkba mindig a friss megjelenések közül válogatunk: a mostani merítésbe egy Új-Anglia mélyén játszódó krimi, egy traumákkal átszőtt ifjúsági regény és egy elfojtásokkal teli szerelmi történet jutott.

Lee Child: Múlt idő

Lee Child: Múlt idő

Fordította: Gieler Gyöngyi, General Press, 2019, 352 oldal, 3690 HUF

 

Jack Reacher, az egykori katonai rendőr szokásához híven újfent stoppol. Kaliforniába igyekszik, de Új-Anglia árnyas erdői mellett járva felfigyel egy helységnévtáblára. Korábban még sohasem járt a településen, a hely mégis a múltja szerves részét képezi: itt született ugyanis az édesapja. Reacher úgy dönt, tesz egy kis kitérőt, és a származása nyomába ered. Közben, tőle nem is olyan messzire, lerobban egy autó két fiatal kanadaival. Más választásuk nem lévén kivesznek egy szobát a közeli, a fák sűrűjében megbúvó motelben. A szálló tulajdonosai nagyon kedvesek – talán túlontúl is azok. Reacher a nyomozása során megdöbbentő felfedezést tesz, a két fiatal pedig hamarosan egy mesterien szőtt hazugsághálóban találja magát, amelyből látszólag nincs menekvés.

Emery Lord: Minden velünk kezdődött

Emery Lord: Minden velünk kezdődött

Fordította: Szieberth Ádám, Menő Könyvek, 2019, 365 oldal, 2990 HUF

 

Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen. Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?

Ian McEwan: A Chesil-parton

Ian McEwan: A Chesil-parton

Fordította: Lukács Laura, Scolar Kiadó, 2019, 147 oldal, 3750 HUF

 

1962 júliusában egy fiatal szerelmespár az esküvője napján megérkezik egy tengerparti hotelbe. Minden tökéletesnek látszik, ám a fiú nem sejti, hogy a lány szörnyű titkot hordoz. Mindketten félnek a közelgő nászéjszakával kapcsolatos érzéseikről beszélni, és egyikük sem tudja még, hogy e néhány óra történései egész életükben kísérteni fogják őket. Ian McEwan regénye egyszerre korrajz és pszichológiai látlelet, félelmetes tanúságtétele annak, hogyan hatja át a társadalom prüdériája és konzervativizmusa az egyes ember életét. A regény kimerevít egy pillanatot, a nászéjszaka estéjét, mely a két fiatal életének esszenciáját hordozza, és lényük, kapcsolatuk lényege sűrűsödik össze ebben a néhány órában.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.