Könyvesblokk: Child, Lord, McEwan

.konyvesblog. | 2019. február 25. |

Hétfői könyvesblokkunkba mindig a friss megjelenések közül válogatunk: a mostani merítésbe egy Új-Anglia mélyén játszódó krimi, egy traumákkal átszőtt ifjúsági regény és egy elfojtásokkal teli szerelmi történet jutott.

Lee Child: Múlt idő

Lee Child: Múlt idő

Fordította: Gieler Gyöngyi, General Press, 2019, 352 oldal, 3690 HUF

 

Jack Reacher, az egykori katonai rendőr szokásához híven újfent stoppol. Kaliforniába igyekszik, de Új-Anglia árnyas erdői mellett járva felfigyel egy helységnévtáblára. Korábban még sohasem járt a településen, a hely mégis a múltja szerves részét képezi: itt született ugyanis az édesapja. Reacher úgy dönt, tesz egy kis kitérőt, és a származása nyomába ered. Közben, tőle nem is olyan messzire, lerobban egy autó két fiatal kanadaival. Más választásuk nem lévén kivesznek egy szobát a közeli, a fák sűrűjében megbúvó motelben. A szálló tulajdonosai nagyon kedvesek – talán túlontúl is azok. Reacher a nyomozása során megdöbbentő felfedezést tesz, a két fiatal pedig hamarosan egy mesterien szőtt hazugsághálóban találja magát, amelyből látszólag nincs menekvés.

Emery Lord: Minden velünk kezdődött

Emery Lord: Minden velünk kezdődött

Fordította: Szieberth Ádám, Menő Könyvek, 2019, 365 oldal, 2990 HUF

 

Két éve már, hogy a tizenhat éves Paige Hancock első szerelme vízbe fulladt. Paige végre készen áll, hogy egy második esélyt adjon a középiskolás éveinek, és van egy terve. Először is: randizni Ryan Chase-zel, a fiúval, akit már rég kiszúrt magának – ez a legjobb módszer arra, hogy végre újra normális életet éljen. Második: belépni egy szakkörbe. Ám amikor Ryan kedves, fura unokatesója, Max a gimnáziumba érkezik, és Paige-et a kvízkupa-csapatba invitálja, a lány tökéletes terve összeomlik. Képes lesz szembenézni a félelmeivel, és nyitottan fogadni azt az életet, amilyet magának szánt?

Ian McEwan: A Chesil-parton

Ian McEwan: A Chesil-parton

Fordította: Lukács Laura, Scolar Kiadó, 2019, 147 oldal, 3750 HUF

 

1962 júliusában egy fiatal szerelmespár az esküvője napján megérkezik egy tengerparti hotelbe. Minden tökéletesnek látszik, ám a fiú nem sejti, hogy a lány szörnyű titkot hordoz. Mindketten félnek a közelgő nászéjszakával kapcsolatos érzéseikről beszélni, és egyikük sem tudja még, hogy e néhány óra történései egész életükben kísérteni fogják őket. Ian McEwan regénye egyszerre korrajz és pszichológiai látlelet, félelmetes tanúságtétele annak, hogyan hatja át a társadalom prüdériája és konzervativizmusa az egyes ember életét. A regény kimerevít egy pillanatot, a nászéjszaka estéjét, mely a két fiatal életének esszenciáját hordozza, és lényük, kapcsolatuk lényege sűrűsödik össze ebben a néhány órában.