Könyvesblokk: Blaha, Tartt, Elmore Leonard

.konyvesblog. | 2016. szeptember 05. |

Szokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Ezúttal egy legendás színésznő naplójával, egy Pulitzer-díjas regénnyel, és egy szabálymániás rablóról szóló krimivel indítjuk a hetet.

Blaha Lujza: Életem naplója

Blaha Lujza: Életem naplója

Szépmíves Könyvek, 2016, 300 oldal, 3490 HUF

 

Idén kilencven éve, hogy meghalt a már életében legendává vált színésznő, Blaha Lujza. A Szépmíves Könyvek Sorsok és életek sorozatában jelenik meg szeptemberben a naplója, melyben színházi sikerei, utazásai és három házassága történetét is elmeséli. Blaha Lujza nagy társasági életet is élt, a napló lapjain olyan híres kortársak alakja sejlik fel, mint Jókai Mór és Munkácsy Mihály.

Donna Tartt: Az Aranypinty

Donna Tartt: Az Aranypinty

Park Kiadó, 2016, 5990 HUF

 

A titkos történet után (ITT írtunk róla) a Park kiadja Donna Tartt Pulitzer-díjas regényét, Az Aranypintyet is. A történet a 13 éves Theóval indít, aki egy szörnyű támadásban elveszíti az anyját. Apja már korábban lelépett, ezért a fiút egy gazdag Park Avenue-i család fogadja be. A kilátástalanságban egy kisméretű festmény ad neki reményt, ám nem is sejti, hogy egy múltbeli hirtelen döntés egész későbbi életére hatással lesz.

Tartt regénye november elején érkezik magyarul. A Bookline-on a borító egy korábbi változata szerepel, a végleges borító ez lesz:

tartt_azaranypinty.jpg

Elmore Leonard: Sima ügy

Elmore Leonard: Sima ügy

Jaffa Kiadó, 2016, 290 oldal, 3150 HUF

 

Frank Ryan autókereskedőként dolgozik, de többre vágyik. Egy Stick nevű kocsitolvajjal áll össze, és közös bizniszbe kezdenek. Fegyveres rablásra adják a fejüket, főleg italboltokat, benzinkutakat és szupermarketeket fosztogatnak. Ryan azonban biztosra akar menni, és kidolgozza a fegyveres rablás tízparancsolatát, melyhez minden körülmények között tartják magukat. Egy ideig. Az események egy idő után nem várt fordulatot vesznek, és Ryanéknek nemcsak a rendőrök, hanem egy csapatnyi bűnöző elől is menekülniük kell.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.