Könyvesblokk: Benedek, Shelley, Gazan

.konyvesblog. | 2019. március 25. |

Csak a mai válogatás végén vált egyértelművé, hogy a friss Könyvesblokkba, bár nem szándékosan, de csupa olyan új könyv került, melyek középpontjában valamilyen hátborzongató titok áll. Benedek Szabolcs új regénye a Tanácsköztársaság napjaiba navigál, amikor is egy hajmeresztő gyilkosságsorozat (is) borzolta a kedélyeket. Mary Shelley klasszikusa a jól ismert forgatókönyv mentén borzongat, a dán Sissel-Jo Gazan thrillere pedig a dinoszauruszok és a mai, a médiának kiszolgáltatott tudomány világába invitál.

Benedek Szabolcs: Vörös, mint a vér

Benedek Szabolcs: Vörös, mint a vér

Helikon Kiadó, 2019, 406 oldal, 3299 HUF

 

A fiumei cápa és a Kádár hét napja szerzőjének új regényében az éppen száz éve kikiáltott Magyar Tanácsköztársaságnak a történelemkönyvekből ismert hírhedt alakjai és eseményei jelennek meg, mindennek tetejébe pedig egy hátborzongató gyilkosságsorozat és egy furcsa szerelmespár története ékelődik még a történelmi események közepébe. 1919 májusában ugyanis holtan találnak egy papot, és a brutális gyilkosságot hamarosan újabbak követik. A nyomozás során egy arisztokrata származású írónő és a forradalmi eszmékért rajongó könyvtáros kerül a hatóságok látókörébe, akik hamarosan egy életveszélyes politikai játszmába is belekeverednek.

Mary Shelley: Frankenstein

Mary Shelley: Frankenstein

Fordította: Göncz Árpád, Móra Könyvkiadó, 2019, 256 oldal, 2499 HUF

 

Tavaly volt kétszáz éve, hogy megjelent Mary Shelley klasszikusa, a Frankenstein (ITT és ITT is írtunk róla), a Móra pedig újra kiadta a regényt – mégpedig a Göncz Árpád fordításából kimaradt részekkel, valamint a szerző legendás előszavával kiegészülve. A mára már ikonikus történet szerint Victor Frankenstein életet lehel a holt anyagba, ám később megtagadja teremtményét – és ezért a szörny rettentő bosszút esküszik. A mű a tudomány hatalmáról, az emberek természetéről és a világban betöltött helyéről tesz fel fontos kérdéseket, miközben a bűnhődésről, a létezésről és a lelkiismeret erejéről is elgondolkodtatja olvasóit. A kötet a Móra KLASSZ-sorozatban jelent meg, a szuper borítót ezúttal is Herbszt Lászlónak köszönhetjük.

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Sissel-Jo Gazan: A dinoszaurusz tolla

Fordította: Sulyok Viktória, Jaffa Kiadó, 2019, 467 oldal, 3990 HUF

 

Anna Bellának, a koppenhágai egyetem végzős biológusának a közeljövőben mindenáron meg kell védenie a diplomamunkáját, ha nem akarja, hogy végleg összecsapjanak a feje fölött a hullámok. Szakdolgozatában a madarak és a dinoszauruszok közti rokonság témáját kutatja, amely évek óta heves vitákat vált ki tudományos körökben. Témavezetőjét, Helland professzort egy napon holtan találják az irodájában, és alig néhány nap múltán Anna jóbarátját, Johannest veszíti el – mindketten gyilkosság áldozatai lettek. Mindennek tetejébe Anna rájön, hogy a szülei valamilyen sötét, múltbéli titkot rejtegetnek előle. A lány végül saját kezébe vezeti a nyomozást, és ezzel a tudomány és önnön múltjának legsötétebb bugyraiba vezet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.