Könyvesblokk: Afonso Cruz, John Scalzi, Laura Lindstedt

.konyvesblog. | 2017. március 27. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_2_5.jpg

Induljon a hét virággyűjtő férfiakkal, az űrben is gyűlölködő emberiséggel és hét nővel a túlvilágon. A Könyvesblokkban ezúttal egy portugál, egy amerikai és egy finn regényt ajánlunk. 

Afonso Cruz: Virágok

cruz.jpg

Két ismeretlen férfi találkozik egymással, és elkezdik gyűjteni a virágokat. Egyikük egy műtét miatt elvesztette az emlékeit, másikuknak fogalma sincs, hogyan tegye emlékezetessé az életét. Az emlék nélküli öregúr semmilyen részletre nem emlékszik, a fiatalabb elveszik a részletek között. Együtt kezdik keresni az elfeledett múltat, és közben egyre nagyobb lesz a csokor, amelynek virágait többek között egy fado-énekesnőtől és egy főállású bohóc tól kapják

Fordította: Bense Mónika, Typotex, 252 oldal, 2900 HUF

John Scalzi: Az összeomló birodalom

John Scalzi: Az összeomló birodalom

Fordította: Benkő Ferenc, Agave, 2017, 311 oldal, 3480 HUF

 

Új űropera-sorozattal jelentkezik John Scalzi, a sorozat első darabja pedig a megjelenés hónapjában már magyarul is olvasható. Az emberiség felfedez egy dimenziókon túli mezőt, ami lehetővé teszi, hogy elérjék a téridő bizonyos pontjait, és számtalan naprendszerbe eljussanak. Egyesülés néven új birodalmat hoznak létre az űrben, és hogy megelőzzék a csillagközi háborúkat, az lesz az alapelvük, hogy egyetlen emberi előörs sem maradhat meg a többi nélkül. A regényben három ember versenyez az idővel: egy tudós az életét is kockáztatja, hogy közölje az uralkodóval, a birodalom hamarosan összeomlik, egy kereskedőház sarja szörnyű összeesküvésre bukkan, az új császárnő pedig hazugságokkal és árulással küzd. A forradalom hamarosan kitör, a tét az emberi civilizáció jövője.

Laura Lindstedt: Oneiron

Laura Lindstedt: Oneiron

Fordította: Panka Erzsébet, Scolar, 2017, 461+ oldal, 3950 HUF

 

A halál utáni üresség számos írót foglalkoztat, ilyen a finn Laura Lindstedt is. Finlandia-díjas regénye a feloldozás könyve; hét különböző életkorú és nemzetiségű nő találkozik benne a halál után. Ahogy egyre többet beszélgetnek - épp, mint Boccaccio vagy Chaucer hősei -, egyre világosabbá válik számukra, miért épp ők heten keveredtek egymás mellé.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.