Könyvesblokk: Ruzo, Edwards, Horváth Sándor

.konyvesblog. | 2017. július 03. |

kblog_kblokkfejlec_1_4.jpgEz a hét egy TED-könyvvel, egy kis partitrollkodással és egy ügynök mindennapjaival indul. A Könyvesblokkban ezúttal Andrés Ruzo, Gawin Edwards, Horváth Sándor - és, Bill Murray. 

Andrés Ruzo: A forrongó folyó – Kalandozások és felfedezések Amazóniában

Andrés Ruzo: A forrongó folyó

Fordította: Garamvölgyi Andrea, HVG Könyvek, 2017, 160 oldal, 2200 Ft

 

Andrés Ruzo geológus néhány évvel ezelőtt meglepő felfedezést tett: megtalálta Peruban a folyót, amelyről már a 16. század óta legendák keringtek. A bennszülöttek Shanay-timpishkának nevezik, vize átlagosan 86 fokos, a belepottyanó állatok szinte pillanatokon belül megfőnek. A folyó egyedülálló a világ természeti kincsei közt: úgy tűnik, vize vulkanikus tevékenység nélkül forrósodik fel. A bennszülöttek viszont mindig is tudtak a létezéséről, sőt, időről időre fogadták az odalátogató turistákat – vagyis megtalálása csak a tudományos világ számára jelent igazi felfedezést.

Gawin Edwards: Bill Murray és a TAO - Igaz történet örömről, megvilágosodásról és partitrollkodásról

Gawin Edwards: Bill Murray és a TAO

Fordította: Illés Róbert, Pálfi Norbert, Jaffa, 2017, 320 oldal, 3990 Ft

 

Sokan gondolják úgy, hogy Bill Murraynél nincsen csodálatosabb ember a világon. Nemcsak azért, mert olyan vígjátékokban játszott, mint a Szellemirtók és az Idétlen időkig, vagy azért, mert később olyan rendezők osztottak rá szerepeket, mint Jim Jarmusch vagy Wes Anderson, hanem azért is, mert Bill Murray a valóságban is a zavarba ejtő komédiázás mestere. Legendás történetek keringenek arról, amikor fiatalok közé állt be kidobosózni vagy bulizni, de előfordult, hogy hógolyócsatába keveredett vagy adott egy kisfiúnak öt dollárt, hogy hajtson bele a bringájával egy medencébe. Murray több mint negyvenéves karrierje dúskál az ilyen dilis sztorikban, és bőven jutott belőlük Gavin Edwards könyvébe is, aki aprólékos munkával járt utána a színész meghökkentő mókázásainak. De még ennél többet is kínál: filozófia kontextusba helyezi Murray életfelfogását. 

Horváth Sándor: Feljelentés – Egy ügynök mindennapjai

Horváth Sándor: Feljelentés

Libri, 2017, 444 oldal, 4999 Ft

 

Viszonylag messziről indítja legújabb könyve történetét Horváth Sándor. Az Egy ügynök mindennapjai alcímet viselő kötet előszava ugyanis a seregélyesi kastélyban lakó amerikai mágnáslány és magyar grófi férje nem mindennapi sztoriját idézi fel, rögtön összekötve a második világháború végnapjaiban lezajlott helyi eseményekkel. 1945 első napjainak sok polgári halottja volt a faluban, köztük az a messziről jött vasutas, akit egy másik vasutas feljelentése nyomán végeztek ki a csendőrök. A könyv a feljelentőről szól, arról az emberről, akit később háborús bűnössé nyilvánítottak, majd több mint harminc évig az állambiztonság ügynökeként tevékenykedett. Hogyan jut idáig egy teljesen hétköznapi ember? Hogyan tudta megőrizni titkait, és hogyan változtak meg emberi kapcsolatai? A Feljelentés az egyén életén keresztül mutatja be az akkori rendszer működését, és azt a világot, melyet „ a főszereplő és az aktákat olvasó, szerkesztő hivatalnokok és tisztek hoztak létre”. 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.