Könyvesblokk: a legjobb fantasynovellák, tudatos elválás és egy magyar tudós memoárja

.konyvesblog. | 2016. augusztus 29. |

kblog_kblokkfejlec_1_1_3.jpgSzokásos heti könyvesblokkunkban minden hétfőn ajánlunk néhány új könyvet és néhány egészen friss megjelenést, hogy ne maradj le semmiről. Induljon a hét a legkiemelkedőbb tavalyi sci-fi és fantasynovellákkal, a tudatos elválás öt lépésével és egy magyar származású sejtbiológus, immunológus, onkológus életrajzával. 

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016

Jonathan Strahan (szerk.): Az év legjobb science fiction és fantasynovellái 2016

Fordította többek között: Horváth Norbert, Juhász Viktor, Kleinheincz Csilla, Gabo, 2016, 611 oldal, 4490 HUF

 

Jonathan Strahan már egy évtizede veszi sorra minden évben az általa ismert  sci-fi- és fantasyantológiákat, magazinokat és ekönyveket, hogy megtalálja egy adott év novellatermésének legjavát. Sorozata először jelenik meg magyarul 2015 legjobb írásaival. A kötetben Neil Gaimantől Kim Stanley Robinsonon át Ann Leckie-ig találunk novellákat, melyek a mélytenger menyasszonyáról, a Karen Joy Fowler olvasókörről vagy épp a 22. századi kapitalizmusról mesélnek. 

Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni külön-külön - A tudatos elválás 5 lépése

Katherine Woodward Thomas: Boldogan élni külön-külön - A tudatos elválás 5 lépése

Fordította: Márton Andrea, Athenaeum, 2016, 384 oldal, 3490 HUF

 

Katherine Woodward Thomas házasság- és családterapeuta 2011-ben indította el Tudatos elválás című online kurzusát, mely több ezer embernek segített feldolgozni a szakítást. A tudatos elválás lépéseit saját tapasztalat szülte, férjével 10 év után döntöttek úgy, hogy külön folytatják. Könyve egy ötlépéses folyamatot mutat be (vö. a gyász öt fázisa), vagyis kijölöl egy útvonalat, és azt ígéri, ezt követve mindkét fél a lehető legkevésbé sérül.

Georg Klein: Haza helyett

Georg Klein: Haza helyett

Fordította: Kúnos László, Corvina, 2016, 248 oldal, 2990 HUF

 

George Klein a daganatképződés sejtszintű folyamatainak, a rákos megbetegedések virológiai és immunológiai szempontú vizsgálatának nemzetközileg elismert tudósa. Esszéi, önéletrajzi és tudományfilozófiai munkái az 1980-as évek jelennek meg különböző nyelveken, a magyarul először olvasható memoárjában gyermekkorának, háborús éveinek, menekülésének és megmenekülésének, emigrációjának és tudományos életpályájának történetét mondja el. "Ez a könyv, az önéletrajzom, 1984-ben jelent meg Svédországban. A tudomány világában sok minden megváltozott azóta, de nem akarom korszerűsíteni, amit akkor leírtam."