Könyvégetéssel kampányol az olvasásért James Patterson

.konyvesblog. | 2014. november 27. |

Egészen meghökkentő videóval kampányol az olvasás népszerűsítéséért James Patterson. Az író, aki évek óta vezeti a legjobban kereső szerzők listáját, egy olyan videót posztolt ki, amelyen könyveket, köztük amerikai klasszikusokat, égetnek el a máglyán. Elég - hirdetik ugyanakkor a lángoló betűk.

Patterson már eddig is teljes mellszélességgel kiállt a könyvipar mellett - súlyos százezrekkel támogatja például a nagy-britanniai és az amerikai független könyvesboltokat -, most pedig egy petíciót indított, amely az olvasás fontosságára hívná fel a figyelmet. Ha egy hónapon belül százezren csatlakoznak hozzá, az amerikai törvényhozásnak muszáj lesz foglalkoznia a kérdéssel.

Húsz évvel ezelőtt közel 10 ezer könyvesbolt működött Amerikában, számuk ma 3 ezer alá csökkent - hívta fel a figyelmet Patterson, aki egyúttal hozzátette azt is, hogy míg az amerikai kamaszok napi szinten több mint három órát töltenek el videójátékokkal, addig hetente kevesebb mint nyolc percet fordítanak olvasásra. Az író azt szeretné, ha az emberek végre ráébrednének arra, hogy mindez mekkora problémát is jelent, és végre ők maguk is felismernék a könyvtárak, könyvesboltok, az olvasás fontosságát.

A petíció egyébként kimondottan Barack Obamát célozza meg, és azt szeretné, ha az elnök nyilvánosan is aggodalmát fejezné ki amiatt, hogy az amerikaiak nem olvasnak eleget. A szervezők arra kérik még Obamát, hogy látogasson el egy könyvesboltba vagy egy könyvtárba, valamint jelenjen meg úgy a nyilvánosság előtt, hogy könyv van a kezében. A petíció kezdeményezői szerint mindez nem kerülne az amerikai adófizetőknek egy centjükbe sem, mégis sokat jelentene a kampány számára. A petíciót eddig alig hétszázan írták alá.

Forrás: Guardian