Kínzásról, megaláztatásról ír naplójában a guantanamói fogoly

.konyvesblog. | 2015. január 26. |

Bár az amerikai kormányzat mindent megtett, hogy megakadályozza a publikálását, január végén mégis megjelent (összesen húsz országban) Mohamedou Slahi Guantanamói napló című kötete. A mauritániai származású férfi eddig tizenhárom évet töltött a rácsok mögött, és jelenleg is a guantanamói börtönben ül, holott emberi jogi szervezetek többször felemelték már a hangjukat a szabadon bocsátása érdekében.

A férfi a kilencvenes évek elején Afganisztánban harcolt, ebben az időben felesküdött az al-Kaidára, amely akkor a szovjetek által támogatott Nadzsibullah-rezsim ellen harcolt. Slahit a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után, Mauritánián fogták el, Jordániába szállították, majd a guantanamói börtönbe, ahol azóta is raboskodik. Bár a férfit vádemelés nélkül tartják fogva, és a szövetségi bíróság 2010-ben elrendelte szabadon engedését, nem valószínű, hogy egyhamar szabadlábra helyezik.

A férfi három évvel a bebörtönzését követően kezdett naplót írni, melyben beszámol a Guantanamón alkalmazott kihallgatási módokról (alvásmegvonás, halállal való fenyegetés, szexuális megaláztatás, verés). Volt, hogy levelet kapott a saját anyjától, amely arról akarta volna meggyőzni, hogy működjön együtt fogvatartóival - ám a probléma nem csak az volt, hogy a férfi neve helytelenül szerepelt a levélben, hanem az is, hogy az anyja a valóságban egyáltalán nem tudott írni.

A férfi szabadon engedéséért internetes petíció indult, melyhez eddig közel 23 ezren csatlakoztak. Honlapján a Guardian részleteket is nyilvánosságra hoz a naplóból, illetve olyan hírességek olvasnak fel részeket belőle, mint Benedict Cumberbatch vagy Stanley Tucci.

Forrás: NPR, Guardian