Kihúzták a karácsonyt a Thomas, a gőzmozdonyból

Valuska László | 2011. október 12. |

A Thomas, a gőzmozdony néhai szerzőjének rokonai szerint a "politikai korrektség" jegyében a népszerű brit gyerekkönyv alapján készült új tévésorozat egy epizódjából kihúzták a karácsonyról szóló utalásokat.

Mint Hilary Fortnam, a Thomas-könyvek írójának lánya elmondta: apja, a néhai W. Awdry tiszteletes bizonyára szomorú lenne, ha tudná, hogy a tévésorozat producerei kihúzták a vallási utalásokat a történetből - írta a The Daily Telegraph online kiadása.

W. Awdry rokonai panasszal éltek a tévétársaságnál, amely a kis kék mozdony új kalandjainak felvételei során a karácsony szót az "ünnepekkel" helyettesítette, véleményük szerint azért, hogy a szöveg "politikailag korrekt" legyen. Mint Fornam megjegyezte, apja, aki harminc évig dolgozott lelkészként, a riporterek és a kiadók előtt is mindig azt hangsúlyozta, hogy ő elsősorban lelkész, és csak másodsorban gyerekkönyvíró.

A vitatott epizód a Keeping up with James címet viseli, abban a mozdonyok versenyre kelnek a gyerekek ajándékainak szállításában, és a háttérben egy feldíszített fenyő látható. A karácsony szó helyett azonban a szövegbe a "téli ünnepek", karácsonyfa helyett pedig az "ünnepi fa" kifejezés került. Fortnam a telegraph.co.uk portálnak aggódva jelezte: attól tart, az emberek azt gondolják majd, apja hagyta ki a karácsonyt a könyvből.

A tiszteletes kisfia, Christopher szórakoztatására találta ki a kis gőzmozdonyról szóló történeteket, amelyek 1945-től jelentek meg nyomtatásban. Awdry 26 Thomas-könyvet írt, majd Christopher vette fel a mese fonalát, és további 42 kötettel gyarapította a sorozatot.

A könyvsorozatból a Hit Entertainment produkciójában készülnek a tévésorozatok és DVD-k. A vállalat korábban azzal is megpróbálkozott, hogy az egyik főszereplőnek, a Kövér Ellenőrnek új nevet adjon, hogy az ne sértse a túlsúlyos embereket. A produkciós cég azt állította: a karácsonnyal kapcsolatos utalások azért tűntek el a szövegből, mert a DVD-t, amelyen az epizód szerepel egész évben kívánják forgalmazni.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.