Két sci-fi pályázatra is novellákat várnak

.konyvesblog. | 2019. február 07. |

Két izgalmas novellapályázatot is kiírtak tegnap a sci-fi és a fantasy irodalom kedvelőinek. Az Azonnali  „EU2058” témában hirdetett versenyt: olyan írásokat várnak, amelyek választ adnak arra, hogy milyen lesz Európa 2058-ban. A Gabo Kiadó nyílt pályázatán témamegkötés nincs, a legjobb novellákat viszont Az év magyar science fiction és fantasynovellái sorozat idei antológiájába szánják. 

GABO SFF novellapályázat

gabosff.jpg

Tavaly már megjelent egy, a hazai fantasztikus irodalom életében mérföldkőnek számító antológia. Most úgy néz ki, hogy a kötet egy sorozat kezdete volt. Idén ugyanis újabb pályázatot írt ki a GABO SFF. A nyílt pályázaton bárki részt vehet, az elbírálás anonim lesz. A pályamunkákat, az info@gabo.hu címre várják. 

A régi Galaktikákon túl is van magyar fantasztikus irodalom

Míg az angolszász sci-fi és fantasy irodalomban virágzik a kispróza, addig a hazai kiadók a novelláskötetek iránti gyér érdeklődésről számolnak be, bár ez mintha már átalakulóban lenne. Egyrészt, sorra jelennek meg a külföldi novellisták legjobbjai (elég csak ha Ted Chiangra és Ken Liura gondolunk),...

Amit a pályázatról tudni kell: 

Határidő: 2019. június 18. éjfél

Terjedelmi korlát: 10 000 - 40 000 leütés

Honorárium: megjelenés esetén bruttó 30 000 Ft

Formai követelmények: A novellákat RTF vagy DOC formátumban várják, a  fájl neve tartalmazza a szerző nevét és a novella címét. A fájlban szintén fel kell tüntetni a szerző nevét és elérhetőségét. A szöveg legyen sorkizárt, a sortávolság szimpla vagy másfeles, kiemelésre bold vagy kurzív használható, hacsak a novella nem tartalmaz rendhagyó formai megoldásokat.

Beküldés: elektronikusan a info@gabo.hu címre, az e-mail tárgymezőjébe kerüljön bele a „pályázat" szó, pl. Tárgy: PÁLYÁZAT: Gipsz Jakab: Novella címe. A kísérőlevélben a könnyebb adminisztráció érdekében szerepeljen a pályázó neve, emailcíme és a novella címe.

Tematikai megkötés: science fiction, fantasy, horror

Kikötések: Magyar nyelven sem nyomtatott, sem online formában nem publikált, eredeti, fennálló franchise-hoz nem köthető műveket várnak, amelyekkel máshol sem lehetett találkozni korábban. Egy szerző egy pályaművet küldhet be.

Bővebb információkat a novellákkal kapcsolatos elvárásokról  ITT találtok. 

EU2058: Milyen lesz Európa 2058-ban?

eu2058.jpg

Az Azonnali pályázatának témája arra a felvetésre épül, hogy a sci-fi irodalom nagy része az USA, az Egyesült Királyság, az afrikai kontinens vagy épp Kína jövőjéről szól, Európáról és az Európai Unióról azonban valahogy nem nagyon esik szó. Az idén májusban esedékes európai parlamenti választások alkalmából ezért most úgy döntöttek, hogy novellapályázatot hirdetnek, hogy megtudják, szerintetek milyen lesz Európa és az EU 2058-ban. Lesz-e még egyáltalán Európai Unió, és ha igen, milyen lesz benne Magyarország? Benne lesz-e egyáltalán? Hogy oldjuk meg a klímaváltozás problémáját, és milyen módon változtatja meg az életünket a folyamatosan gyorsuló technológiai fejlődés? 

Tudnivalók 

A pályázók köre: A pályázatra bárki nevezhet fejenként egy darab olyan magyar nyelvű novellával, ami sem nyomtatott, sem online formátumban nem jelent meg még sehol. 

Tematikai megkötés: Olyan novellákat keresnek, amelyek (legalább részben) 2058-ban játszódnak, és központi elemként, vagy a felépített világ hátterének hangsúlyos elemeként jelenik meg benne az európai kontinens, az európai integráció, illetve az EU jövője, és/vagy Magyarország jövője az EU-n belül – vagy kívül. Ezen kívül egyéb tematikai megkötés nincs, de fontos, hogy nem esszéket és tudományos értekezéseket várnak, hanem fikciós történeteket.

Beküldési határidő: 2019. március 31. éjfél 

Terjedelmi korlát: Maximum 40 000 (negyvenezer) leütés. 

Formai követelmények: Az írásokat .doc(x) vagy .odt formátumban várják. A fájl címében és a fájlon belül jelenjen meg a szerző neve és a mű címe. Nem kizáró ok, ha valaki álnéven jelentkezik. 

Díjazás: A legjobb novella szerzője 100 ezer forintos díjat kap. A második helyezettet a Bookline jóvoltából ajándékcsomaggal jutalmazzák. Az Azonnali fenntartja a lehetőséget, hogy amennyiben a zsűri nem talál a díjazásra érdemes munkát, a pénzdíjat ne ítélje oda. A legjobb novellák májusban, az EP-választás hónapjában megjelennek az Azonnali felületein. Amennyiben egy kötethez elegendő, avagy tíz darab megfelelőnek ítélt pályamunka érkezik be, az Azonnali ezeket a pályázat után kötendő megegyezés alapján egy ingyenes e-könyvben kiadja.  

Beküldés: A pályamunkákat elektronikusan, a palyazat(kukac)azonnali(pont)hu címre várják. A levél tárgyában fel kell tüntetni az EU2058 jeligét és a pályázó nevét (vagy álnevét). 

A zsűri tagjai: Markovics Botond (Brandon Hackett) sci-fi író (Xeno, Isten gépei, Időutazás-duológia); Tóth Csaba politológus, A sci-fi politológiájacímű könyv szerzője; Pintér Bence, az Azonnali újságírója és a Spekulatív Zóna fantasztikus irodalmi blog alapítója, illetve Kulcsár Árpád, az Azonnali újságírója. 

Online eredményhirdetés: az április 29-ével kezdődő héten.

A pályázatról bővebb információkat és témaötleteket ITT találtok.  

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Az ember találmánya a szaporodáshoz való jog - Olvass bele a biológus könyvébe!

Litkai Gergely a Bookline Zöld podcastjének következő adásában Jordán Ferenc hálózatkutatóbiológussal beszélget Az ember vége a természet esélye című könyvéről. Olvass bele a kötetbe!

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Mi az oka, hogy rengeteg gyerek unatkozik, feszeng, retteg az órákon, és alig tanul valamit? Mi történik valójában az osz­tályteremben? Hogy lesz az egyik gyerekből „jó”, a másikból pedig „rossz tanuló”? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.