Kép-más – Maros Krisztina

Ruff Orsolya | 2018. június 12. |

mk_onarckep.jpg

A Könyves Magazin új rovatában illusztrátorokat mutatunk be, akiket arra kértünk, fejezzenek be öt mondatot, és persze rajzolják meg hozzá saját magukat. Elsőként Maros Krisztina válaszolt, aki nagyon sokszor illusztrálja, de időnként írja is a meséket. A Könyvfesztiválra az ő rajzaival jelent meg Háy János meseábécéje, az Alfabéta és a negyvennégy rabló.

Azért kezdtem el rajzolni, amiért mindenki más is elkezd gyerekkorában, aztán jóval később rájöttem, hogy folyamatosan szükségem van kellő mennyiségű kreatív feladatra – így a rajzolás ismét előtérbe került.

A legjobban akkor megy a munka, amikor nincs otthon senki, és már megittam az első (két, három...) kávémat.

A leggyakrabban használt munkaeszközöm a ceruza és (jelenleg) egy digitális rajztábla.

A legnagyszerűbb ötleteim akkor támadnak, amikor már hetek óta, reggeltől estig, meglehetősen erős fejtörést igénylő megbízásaim vannak (lehetőleg többfélék párhuzamosan), és este fáradtan elmegyek zuhanyozni. Ilyenkor, a zuhany alatt garantáltan záporozni kezdenek az ötletek.

Saját kedvencem, amit szívesen újraillusztrálnék az Alice Csodaországban, a Családom és egyéb állatfajták vagy bármelyik Grimm-mese.

Maros Krisztina (1971)

  • rajzolt könyvet Varró Dániel (Akinek a lába hatos, Akinek a foga kijött), Both Gabi (A hintarabló) és Gróh Ilona (Ringató — Ölbéli játékok, mondókák, dalok) könyveihez
  • önálló kötetei: Tücsök a Holdon, Egy pöttyös nap, Az Illatok és Hangok Őrzője
  • Milyen színű a boldogság? című kötete döntős volt a csendes képeskönyvek nemzetközi versenyén
  • honlap, instagram, facebook, béhance

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.