Kemény Zsófi egyik versét, Péterfy kéziratot, Závada személyes tárgyait ajánlotta fel

Kemény Zsófi egyik versét, Péterfy kéziratot, Závada személyes tárgyait ajánlotta fel

.konyvesblog. | 2017. március 23. |

A galéria megnyitásához kattints a képre!

Szépen gyűlnek a felajánlások a Szépírók Társasága és az Utcáról Lakásba Egyesület közös áprilisi árverésére, melynek bevételét az egyesület Mobilház-programjának javára fordítják. A kezdeményezésről korábban már mi is beszámoltunk, azóta viszont még több személyes tárgyat és kéziratot ajánlottak fel az írók-költők.

Dragomán György például egy kartonlapra ragasztott tulipán-márciuskát („ (…) mert a Máglyában szerepel a márciuska, a Fehér királyban a tulipánok”), Simon Márton pedig legújabb, Derítő című verse kéziratát ajánlotta fel a szervezőknek. A jótékonysági aukción az érdeklődők lecsaphatnak Závada Pál néhány személyes tárgyára is. Az író a projekt Facebook-oldala szerint az alábbiakat mondta erről:

„Régebbi (azaz tényleg kézzel írt) kéziratokat szerettem volna előkeresni – és persze kiderült, hogy 1991-et követően (amikor emlékeim szerint végleg teljessé vált a számítógépre való átállásom) már nemigen írtam összefüggőnek tekinthető szövegeket kézzel, legföljebb jegyzeteltem. Végül két szociográfiám néhány kéziratos lapját találtam meg (a »Hazátlanok, sorakozó!« az 1988/4-es Medvetáncban, az »Anyánk hív – megyünk!« pedig a 2000 c. folyóirat 1991/3-as számában jelent meg).

Fölajánlom továbbá az árverésre – hátha valakit érdekelnének – néhány személyes tárgyamat ugyanezekből az évekből: Egy rézből készült, fedeles úti-hamutartót (akkoriban még dohányoztam), egy évtizedeken át használt bőr-tolltokot és a kilencvenes években hordott szemüvegemet.”

Péterfy Gergely a Kitömött barbár első kéziratának egy részletét, Kemény Zsófi pedig egyik versének kéziratát ajánlotta fel. Ő a következőket mondta:

„A városban járva folyamatosan lelkiismeret-furdalásom van, amiért nekem van hova hazamennem, nem az utca az otthonom. Semmi olyat nem tettem, amivel ezt kiérdemeltem volna. Annyira viszont nem vagyok szerencsés, hogy meg tudjam oldani azoknak a sorsát, akik rászorulnának, hogy megoldja valaki a sorsukat. De talán így, az árverésen, valamivel több pénz fog összejönni, mint amennyit egy-két hónap alatt különböző kalapokba százasonként bedobálnánk.”

Kemény Zsófi hosszabban ebben a videóban beszél arról, hogy miért állt a kezdeményezés mögé (Nádasdy Ádám és Várady Szabolcs videóit itt lehet megtekinteni).

A felajánlott tárgyakat, kéziratokat ITT lehet böngészni. Az árverést 2017. április 9-én tartják a Gödörben. Még több infóért katt IDE!