Jön! Yann Martel: Pi élete

Fleuriste | 2012. július 16. |

pi_elete_europa.jpg

Az Európa Könyvkiadó úgy döntött, hogy újra kiadja a Pi életét, egyúttal új köntösbe öltözteti Yann Martel regényét. Az új borító nem véletlenül hasonlít a 2003-as angol nyelvű, és a 2004-es magyar (szintén „európás”) kiadásra, egy Facebook-bejegyzésből ugyanis kiderül, hogy mindez a kiadói koncepció része volt.

Mindenesetre Sirály Dóra grafikája a korábbi verzióknál valahogy visszafogottabb, letisztultabb. Egyszerűen szemet gyönyörködtető.

Az új kiadás a tervek szerint júliusban kerül a könyvesboltokba. A regény tíz évvel ezelőtt egy csapásra híressé tette íróját: Yann Martel 2002-ben elnyerte érte a Booker-díjat, és a könyv népszerűsége azóta is töretlen.

A regény egy hajótörést túlélt fiú, és a vele egy csónakba kényszerült bengáli tigris nagyjából kétszáz napjáról szól: „Vajon mennyi és miféle leleményességre van szükség ahhoz, hogy egy kamasz gyerek meg egy két és fél mázsás tigris kialakítson valamiféle békés egymás mellett élést? S ha ez sikerül is, honnan és hogyan szereznek ételt-italt ilyen hosszú időn át? Egyáltalán: mivel telhet ilyen hosszú idő a végtelen, de korántsem kihalt tengeren? Milyen kalandok, milyen élmények várnak rájuk? Meg lehet-e úszni ép ésszel az ilyesmit?” – csinál kedvet a könyvhöz honlapján a kiadó.

A regényből készült filmet várhatóan idén novemberben mutatják be az amerikai mozikban. A rendező Ang Lee.