Karl Ove Knausgård hülyét csinál Hitlerből

.konyvesblog. | 2016. április 15. |

b1444513.JPGHatalmas hiányt pótol a Magvető azzal, hogy elkezdi megjelentetni a 21. század legizgalmasabb irodalmi projektjét, Karl Ove Knausgård hatrészes Harcom-sagáját, amit neveztek már anti-irodalomnak és bálványrombolásnak is. 

KOK negyvenévesen fogott neki a sorozatnak: saját élete történetét írta meg benne, belátva, hogy a küzdelem mindig más életekhez kapcsolódik, vagy épp az első kötet fő motívumához, a halálhoz. KOK a gyermekkoráról és kiszámíthatatlan, autoriter apjáról mesél, a férfi halálának szűrőjén keresztül. Leszámol vele és elszámol önmagával, részletesen taglalva a gyarló apa és a tékozló fiú közötti konfliktusokat. A Halál önéletrajz és regény, filozófiai kísérlet, irodalmi és morális botrány egyszerre.

Karl Ove Knausgård: Halál - Harcom 1.

Fordította: Petrikovics Edit, Magvető, 2016, 436 oldal, 3990 HUF

 

"A KOK-féle Harcomban semmilyen ideológiát vagy világmegváltónak szánt tervet nem találni, hol terjengős, hol egyenesen unalmas prózája meg sem közelíti egy diktátor retorikáját. Egy második házasságában élő, négygyerekes, középosztálybeli író oszt meg benne mindent a hétköznapjai banalitásától a társas kapcsolatai dinamikáján át a kulturális és társadalmi preferenciáiig, a Munch által megreformált norvég festészettől az erdőben kakálásig" - írtuk a Könyves Magazin következő számában megjelenő nagy KOK-cikkünkben. 

A sorozat címével KOK annyit akart üzenni az olvasóinak: basszátok meg, ez az én életem! Hitlert az angolul is csak jövőre megjelenő hatodik könyvben kell keresni, a szerző négyszáz oldalon értekezik a Mein Kampfról és a diktátor korai éveiről. Erdőben kakálásról a harmadik könyvben lesz szó. 

Olvass bele a kötetbe: 

KOK_Halál_Harcom 1._részlet by konyvesblog

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.