Kalózkiadáson terjed a Szürke50 Kínában

.konyvesblog. | 2013. május 17. |

A cenzorok szinte biztosra vehető tiltása miatt Kínában egyetlen kiadó sem merte bevállalni a Szürke50-könyvek megjelentetését, ám a kötözős szexre vágyó olvasók így is megtalálták a módját, hogy az éjjeliszekrényükre tehessék E. L. James gigabestsellerét.

A szürke ötven árnyalatát tavaly augusztusban fordították kínaira a tajvani piac számára, azóta már nem is olyan nehéz hozzájutni a csempészett példányokhoz. Kína hatalmas online bevásárló oldalán, a Taobaon több mint négyszáz könyvkereskedő kínálja a trilógia kalózváltozatát, amelyért körülbelül 13 fontot kell fizetnie a leendő olvasónak. A kalózváltozatokat Guangzhou városában nyomják a csempészett tajvani kiadások alapján, és a jól ismert borítóval terjednek.

A főleg tankönyvek kiadásával foglalkozó Good Union könyvesbolt elmondása szerint a múlt hónapban 80 darab fogyott a könyvből. A Taobaon jelenleg legjobban fogyó könyvből, a Travel Keeps You Youngból 400 darabot adtak el egy hónapban. A trilógiát egyelőre nem sokan ismerik, és mivel nem kap nyilvánosságot, kultkönyvként terjed.

A kínai változatban Christian Grey-ből Ge Lei lett, aki Anastasia Steel helyett Si Di'errel hempereg a selyemlepedőn. A Szürke50 a kínai közösségi oldalon, a Doubanon a lehetséges 10 pontból mindössze 5,3-at ért el, az olvasók szerint nagyon ismétlődő, és unalmas a stílusa. Egyes kommentelők nem értik, hogyan lehet egy ilyen vulgáris könyv ekkora világsiker, aztán megállapítják az örök igazságot, szexszel mindent el lehet adni. Mások a védelmükbe veszik a trilógiát, ami szerintük egy szerelmes történet arról, hogyan köss kompromisszumot azzal, akit szeretsz.

Forrás: Telegraph

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Elszáll az agyad: tudományos, közgazdasági és filozófiai non-fictionok 2024 tavaszán

Hogyan látja az ember képzelőerejét Csányi Vilmos? Hogyan alakul át a világ, ha a politikai és hatalmi játszmák kiterjednek a világűrre? Miért kannibál a kapitalizmus? Hogyan dolgozik az idegsebész? És mit gondol az elidőzésről napjaink sztárfilozófusa, Byung-Chul Han?

...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket.