Kalapács alatt Hemingway Dietrichnek írt perverz levele

.konyvesblog. | 2014. március 11. |

ernest hemingway marlene dietrich 1.jpg30 évvel ezelőtt Ernest Hemingway és Marlene Dietrich szenvedélyes leveleket váltottak egymással, ám vágyakozásuk beteljesületlen maradt. Hemingway friccnek szólította a színésznőt, míg a Dietrich csak úgy emlegette az írót, mint Papa. Az egyik legszemléletesebb levelük most kalapács alá, további 30 pedig a bostoni Kennedy Könyvtárba kerül.

Hemingway „Legkedvesebb fricc”megszólítással kezdődő, 1955. augusztus 28-án kelt levelét a színésznő három unokája árverezi el több egy március 19-én kezdődő aukción, több mint 250 másik Dietrich-tétellel együtt. Eladásától körülbelül 35-50 ezer dolláros bevételt várnak. A legtöbb tárgy, köztük a színésznő híres kék-fekete duplagombolású szmokingja a Hollywood Múzeumban lesz látható egy kiállításon, melyet egy új online aukciós weboldal rendezett.

Az öreg halász és a tenger filmváltozatának forgatása közben, hat évvel öngyilkossága előtt kelt levélében Hemingway trágár látomását írja meg a színésznő egyik Las Vegas-i fellépéséről. Az írónak egészen más elképzelései voltak a showról, mint ahogy az a valóságban zajlott. Látomásában a színésznő részeg és meztelen, és habzó szájal áll a színpadon, megidéződik a francia opera, a Lakme abortuszjelenete, majd a színésznő szájából kibuggyanó hab eladásra kerül. A levélben Hemingway a nő két alternatív személyiségéhez beszél a svád tiszthez és az úriemberhez. A levelezés idején mindketten házasok voltak, Marlene férje Rudolf Siebe filmrendező asszisztens volt, Ernest pedig éppen negyedik feleségét, Mary Welsh Hemingwayt fogyasztotta.

A nyíltan biszexuális színésznő kicsapongó életmódjáról volt ismert, volt viszonya többek között John F. Kennedyvel, Greta Garbóval és John Wayne-nel is, de Hemingway is megalapozta iszákos nőcsábász hírnevét. A szerelmesek egy New Yorkba tartó luxus óceánjáró, az Ile de France fedélzetén találkoztak 1934-ben – a színésznő épp Amerikába utazott vissza, miután meglátogatta a náci Németországban élő rokonait, az író pedig egy afrikai szafariról tartott hazafelé. Kapcsolatuk egészen Hemingway 1962-es haláláig tartott. A fizikai kapcsolat hiányát az író „szinkronizálatlan szenvedélyként” definiálta.

Nagyon szeretlek téged, és soha nem akartam semmilyen ügybe keveredni veled, írta Hemingway, aki korábban ennek épp az ellenkezőjét akarta, majd hozzáteszi, hogy egyikünkben sincs elég kurvavér a dologhoz.

Forrás: Standard