Jön A Szolgálólány meséjének folytatása!

Jön A Szolgálólány meséjének folytatása!

.konyvesblog. | 2018. november 28. |

szolgalolany.jpg

Margaret Atwood bejelentette, hogy hamarosan érkezik A Szolgálólány meséjének folytatása. A tervek szerint a rajongók már jövő ősszel kezükbe vehetik a disztópia második részét. A címe The Testaments (A testamentumok) lesz. Atwood azt nyilatkozta, hogy a folytatáshoz az a világ adott inspirációt, amelyben most élünk, de az olvasók által feltett kérdések is nagy hatással voltak rá. 

Kik ezek a nők Margaret Atwood regényeiben?

Ha az éveket regényekben mérnénk, akkor 2017 globálisan és egészen biztosan A Szolgálólány meséje éve lett volna, ami már csak azért is érdekes, hiszen nem egy friss, hanem egy több mint harmincéves regényről beszélünk. A Jelenkor a Szolgálólány után kiadta az Alias Grace-t és újra kiadta A vak...

A Szolgálólány meséje eredetileg 1985-ben jelent meg, de csak az utóbbi években vált igazi világsikerré. Angolul összesen nyolcmillió példányt adtak el belőle. A regényből Bruce Miller készített sorozatot, amely nyolc Emmy-díjat és két Golden Globe-ot is nyert. 

A könyvről korábban ezt írtuk: 

A megváltozott médiafogyasztási szokásoknak, a nosztalgiára való hajlamnak, és a mindenkori politika kultúrára gyakorolt hatásának köszönhetően mostanában rengeteg szó esik arról, mennyire fontos/félreérthető/vallásgyalázó/férfigyűlölő könyv A Szolgálólány meséje, de arról, hogy Margaret Atwood harminc éve megjelent, sokadik virágkorát élő klasszikusa mennyire jó regény, már alig valami. Ennek egyik oka, hogy egyre több az In Today’s IRL Handmaid’s Tale főcím, vagyis a nyíltan nőellenes intézkedésekről tudósító hír, a másik pedig ebből követezően az, hogy Atwood könyve megszűnt regényként működni. A nők elleni elnyomás szimbóluma lett, társadalmi-politikai kiáltvány, feminista kötelező olvasmány, és a sorozatadaptációnak köszönhetően, ami már bőven Donald Trump elnökségének idején került a képernyőre, hivatkozási alap. Ez pedig nem biztos, hogy jól van így.

A disztópia folytatása az eredeti történethez képest 15 évvel később fog játszódni. Atwood tehát nem a sorozatot szőtte tovább, annak ugyanis csak az első évada alapult az ő szövegén.

Forrás: The Guardian