Jemisin harmadszor is elnyerte a Hugo-díjat

.konyvesblog. | 2018. augusztus 20. |

(Kép forrása)

Sci-fi történelmet írt N. K. Jemisin, a legjobb regény kategóriában ugyanis a hétvégén zsinórban harmadszor vihette haza a Hugo-díjat, ezúttal A megkövült égbolt című regényéért. Ahogy hazai kiadója, az Agave Könyvek is kiemelte, „ezzel ő lett az első szerző, aki egymás után háromszor nyerte el az SFF legrangosabb irodalmi díját”.

A Hugo-díj 64 éves történetében eddig két szerző nyert zsinórban kétszer a legjobb regény kategóriájában: Orson Scott Card (1986-87) és Lois McMaster Bujold (1991-92).

Jemisin 2016-ban első afro-amerikai szerzőként nyerte el a díjat Az ötödik évszak című művével, a folytatást, Az obeliszkkaput pedig tavaly ismerték el a Hugo-díjjal. A most kitüntetett regénnyel együtt ezek a művek egy trilógiát alkotnak, a harmadik részbe ITT olvashattok bele. Mi az első kötete megjelenése után interjúztunk vele, akkor a díjazással kapcsolatban ezt mondta:

Nem én vagyok az első fekete nő, aki megnyerte a Hugo-díjat, csak az első olyan, aki a legjobb regény kategóriában tudott győzni. Octavia Butler rég áttörte a gátat. Egy ember sikere azonban nem elég, hogy beindítsa az igazi változást. Ha majd sok ilyen lesz, talán akkor elindul valami.