JÁTÉK: Legyen tiétek a Mesélő Budapest!

.konyvesblog. | 2017. június 29. |

 A könyvtárosok szavazatai alapján a legértékesebbnek, legszebbnek tartott könyvnek járó Fitz József-díjat kapta Tittel Kinga Mesélő Budapest című kötete. A Kolibri gondozásában megjelent kiadvány egyrészt egy klasszikus útikönyv, tehát életkortól függetlenül eligazít a városban. A sok-sok rajzal, grafikával, fotóval illusztrált kötet ugyanakkor kimondottan a gyerekeknek készült, ezért a hosszú leírások helyett rengeteg olyan érdekes-informatív adattal van tele, mely nagy eséllyel felkelti és fenntartja az ő érdeklődésüket is.

Korábban ezt írtuk róla:

"Budapest varázslatos történetekkel, legendákkal, titkokkal van tele, amiket Tittel Kinga idegenvezető ezúttal a gyerekeknek mesél el. A Mesélő Budapest kimondottan nekik készült, de nemcsak azok forgathatják haszonnal, akik látogatóként érkeznek a fővárosba, hanem azok is, akik bár itt élnek, mindig is vágytak arra, hogy néhanapján turisták lehessenek a saját városukban. A kötetből sok más mellett kiderül, hogy hol található az Ínség-szikla, merre kell keresni Buda legkeskenyebb házát, és amelyik házat díszítik delfin- és kagylómotívumok Váci utcában. Megtudhatjuk azt is, hogy mi a Bécsi kapu régi neve, vagy hogy 1980-ban melyik budapesti szobor kicsinyített mását vitte magával Farkas Bertalan az űrbe."

Ha valaki úgy dönt, hogy pont a nyári szünetben szeretné megnézni a fővárost, annak van egy jó hírünk: a Kolibri Kiadóval közös játékunkban most megnyerheti Tittel Kinga könyvét! Ehhez nem kell mást tennie, csak helyesen megválaszolni az alábbi két kérdést:

1. Ki volt Budapest vőlegénye?

2. Meddig közlekedtek a kisföldalatti vonalán az eredeti kocsik?

A helyes válaszokat a konyvesblog@gmail.com címre küldjétek, a határidő: július 2. vasárnap éjfél. A tárgymezőbe írjátok be: BUDAPEST.

Adunk egy kis segítséget is: a kötet egy részlete már korábban megjelent nálunk, a helyes válaszokért így most elég belelapoznotok:

Végre a gyerekek is birtokukba vehetik Budapestet!

Tudod-e mi az a patina? Vajon kik voltak a huszárok? Sejted, mi volt valaha a körút és a Vígszínház helyén? Hallottál már a hídmesterekről és arról, hogy mi a feladatuk? Tudod-e ki volt Budapest vőlegénye, és miért hívták kocka bárónak? Miért kerülte messziről Ferenc József a budapesti Operát?...

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.