Adunk pár tippet, hogy mit vegyen karácsonyra a gyereknek! - 1. rész

.konyvesblog. | 2016. december 05. |

karacsony.jpg

Gyerekkönyvet venni azért is jó, mert közben egy kicsit a felnőtt is lehet gyerek, a nehézségét viszont pont az adja, hogy nem mindig tudjuk, mi tetszene annak, aki az ajándékot kapja. Semmi pánik, segítünk! A teljesség legkisebb igénye nélkül kiválogattunk párat a legfrissebb gyerek- és ifjúsági könyvek közül: akad közöttük kimondottan karácsonyi, városnézős, nagyképes és állatos. És ami a legjobb: folytatása következik!

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Tittel Kinga: Mesélő Budapest

Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 303 oldal, 4999 HUF

 

Budapest varázslatos történetekkel, legendákkal, titkokkal van tele, amiket Tittel Kinga idegenvezető ezúttal a gyerekeknek mesél el. A Mesélő Budapest kimondottan nekik készült, de nemcsak azok forgathatják haszonnal, akik látogatóként érkeznek a fővárosba, hanem azok is, akik bár itt élnek, mindig is vágytak arra, hogy néhanapján turisták lehessenek a saját városukban. A kötetből sok más mellett kiderül, hogy hol található az Ínség-szikla, merre kell keresni Buda legkeskenyebb házát, és amelyik házat díszítik delfin- és kagylómotívumok  Váci utcában. Megtudhatjuk azt is, hogy mi a Bécsi kapu régi neve, vagy hogy 1980-ban melyik budapesti szobor kicsinyített mását vitte magával Farkas Bertalan az űrbe.

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Mészöly Ágnes: Szabadlábon

Tilos az Á Könyvek, 2016, 392 oldal, 2990 HUF

 

Dani olyan, mint bármelyik kamasz. Suliba jár, szabadidejében a barátaival lóg, szeret gitározni, és minden álma, hogy bekerüljön az iskolai zenekarba. Dani nem olyan, mint bárki más: születése óta mozgássérült, kerekesszékkel közlekedik, néha bottal jár. Mindkét fenti állítás igaz: hiszen lehet, hogy Dani nem átlagos kamasz, de érzései, vágyai, csalódásai azzá teszik. Danit az anyukája egyedül neveli már a születése óta, kis világát pedig valósággal szétrobbantja, amikor hírét veszi, hogy az apja igenis él, és találkozni szeretne vele. Azt persze lehetett sejteni, hogy a dolgok kicsit sem mennek majd simán, és a fiú egy gigantikus családi veszekedés után úgy dönt: lelép otthonról. Útja Münchenen, Amszterdamon és Párizson át vezet, közben meglopják és elutasítják, de persze rengetegen segítik és drukkolnak neki. Megfordul bajor kastélyban és alternatív holland színházban is, időről időre pedig a legmeghökkentőbb figurák húzzák ki a csávából.

Ute Krause: Muskétások - Egy mindenkiért, mindenki egyért

Ute Krause: Muskétások - Egy mindenkiért, mindenki egyért

Fordította: Nádori Lídia, Manó Könyvek, 2016, 208 oldal, 3490 HUF

 

A Picandou nevű egér úgy van a sajttal, ahogy a mi Gombóc Artúrunk a csokoládéval. Lehet krémes, nagylyukú, vagy akár gomolya, ő egyikre sem mond nemet. Még a nevüket is imádja, sőt, a sajátját is ezek közül válogatta össze, teljes neve így lett Picandou Camembert Comté. A kisegér tudja magáról, hogy nem hős, és jótékonykodni sem szokott, ám az esőben ázó, láthatólag emlékezetkieséssel küszködő névtelen patkányon, valamint az egérlyukból elkergetett, éhenkórász egéren, Ernie-n mégis megesik a szíve. Egy véletlen folytán megismerkednek az előkelő, de végtelenül unatkozó Rőtszakállú Richárddal, a D’Artagnan-rajongó aranyhörcsöggel, aki elhatározza, segít nekik abban, hogy az időközben Fondu-re keresztelt patkány végre-valahára megtalálja a családját.

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak

Fordította: Magyari Andrea, Kolibri Gyerekkönyvkiadó, 2016, 272 oldal, 3499 HUF

 

Mindenki tudja, hogy a Télapó öreg és nagyszakállú és bojtos sapkája van. De mi volt azelőtt, hogy egy nagy kövér bácsi lett volna belőle, aki szarvasháton repül, manók a segítői, és karácsony éjszakáján bejárja az egész világot? Matt Haig eredettörténetének hőse egy sanyarú körülmények között élő fiú, Nikolas, aki csak azért vág neki északnak, hogy megkeresse a veszélyes és kockázatos küldetésre indult apját. Útja során olyan világokat ismer meg, melyek addig legfeljebb csak a képzeletében léteztek, a megpróbáltatások végén pedig nemcsak új otthonra talál, hanem rájön arra is, mi az, ami a legnagyobb örömöt jelenti neki az életben.

Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi

Szegedi Katalin: Kocsonyakirályfi

Csimota Könyvkiadó, 2016, 48 oldal, 2990 HUF

 

Az Óperenciás-tengeren túl élő malac kurta farkát a legritkább esetben szokták belefőzni a kocsonyába, de egy kocsonyás mesében ez a fordulat szinte elkerülhetetlen. Szegedi Katalin író-illusztrátor meséjében minden egy szakácskönyvvel kezdődött, melynek évszázados reguláit ma már alig valaki érti. Nem jutott vele sokra az öreg király lánya sem, aki éppen az apjának főzött volna valami jót. El is határozta, hogy inkább maga ír szakácskönyvet. Az öreg király persze boldogabb lenne, ha a lánya a receptek helyett a férjhezmenésen gondolkodna, de a lánynak esze ágában sincs házasodni. Mindennapjait végül egy titokzatos idegen felbukkanása forgatja fel. A lány sütésbe és főzésbe fojtja bánatát, a nagy szakácskodásban pedig talán még arra is fény derül, hogy mit keres a béka a kocsonyában.

Toppantós - Legkisebbek mondókás- és verseskönyve

Toppantós - Legkisebbek mondókás- és verseskönyve (szerk. Lovász Andrea)

Cerkabella Könyvkiadó, 2016, 280 oldal, 3990 HUF

 

„A Toppantós a legkisebbeknek készült: a népköltészeti és gyerekirodalmi szövegek legjavát válogattuk ki” – írja az előszóban a kötet szerkesztője, Lovász Andrea. A dúdolók, mondókák, versek között sok-sok klasszikust találunk, és nagyon nagy számban képviseltetik magukat a kortárs szerzők is. Nyulász Péter koppantóval, Lackfi János ujjmajszolóssal, Varró Dániel testtudatosítgatóval, Tóth Krisztina csikizős verssel bírja nevetésre, mondókázásra, mozgásra a legkisebbeket. A kötetben akad nyúl-ugrató (Marék Veronika), morgolódó (Kiss Benedek) és dáthás vers is (Várfalvy Emőke). Az illusztrációkat Kismarty-Lechner Zita készítette.

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Amanda Wood és Mike Jolley: Varázslatos természet

Fordította: Bartók Imre, Babilon Kiadó, 2016, 112 oldal, 6490 HUF

 

A természet csodái gyakran a szemünk előtt vannak, csak éppen nem vesszük észre őket. A fa felépítéséről, a madarak tollazatáról, az emlősök csontvázáról az iskolában is tanulunk, de mennyire más, ha mindezt képekben, grafikákban tárják elénk. A Wood-Jolley szerzőpáros segítségével nemcsak közvetlen környezetünk állat- és növényvilágáról tudhatunk meg többet, de feltárulnak előttünk a szavannák, a trópusi őserdők és a jéghegyek titkai is. A lenyűgöző illusztrációkat Owen Davey készítette.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.