James Joyce régi és új meséi

.:Benedek:. | 2012. február 15. |

Egy kis ír kiadó 200 példánybán kiadta James Joyce eddig ismeretlen, 1936-ban írt, The Cats of Copenhagen (Koppenhága macskái) című meséjét. A mese A macska és az ördög párdarabja, ugyanúgy levélben írt történet és a címzettje is Stephen James Joyce, az író unokája. Míg azonban A macska és az ördög már megjelent Joyce levelezése részeként, a The Cats of Copenhagen eddig csak a kutatók számára volt elérhető.


        (a képek kattintásra nagyobbak lesznek)

Joyce 1936 nyarán egy édességgel töltött macskafigurát küldött Franciaországban tartózkodó unokájának (A macska és az ördög ezzel a jelenettel kezdődik). Később Koppenhágában is hasonló terveket szőtt, de a szeptember 5-én keltezett levél azzal indul, hogy sajnos a nagypapa nem talált macskákat! Az Ithys Press képviseletében Anastasia Herbert elmondta, hogy a meséből a családos ember, nagy mesélő Joyce képe rajzolódik ki, de az író rendszerellenes, hatalmat kritizáló nézetei is helyet kapnak, ahogy a fasizmusról formált véleménye is.

A The Cats of Copenhagen 200 illusztrált példányban jelent meg, ára 300 és 1200 euró között mozog. A kiadó szerint cselekedetük nem is igazi kereskedelmi lépés, sokkal inkább tisztelgés egy kevésbé ismert Joyce előtt.A Zürichi James Joyce Alapítvány azonban nem annyira örül a főhajtásnak, szerintük egyszerű lopás történt. Azt ők is elismerik, hogy a Joyce műveire vonatkozó jogok lejártak idén január elsejével, de a kiadatlan művek sorsát még nem tekintik tisztázottnak, ráadásul felháborítónak tartják, hogy a kutatók, ösztöndíjasok számára elérhető levelezésből valaki egyszercsak kiad egy részt. Az Ithy Press is gondolatai világosak: a vitának helye nincs, a jogok szabadok és még szolgálatot is teljesítenek a köz érdekében.
 

A jogi csata még eltart egy darabig, mi viszont ezen az oldalon boldogan megnézhetjük a The Cats of Copenhagen különböző kiadásait.

 

Az Ab Ovo kiadónál 1997-ben megjelent (kétnyelvű) magyar kiadást Péter Vladimir illusztrálta, és így néz ki: 

 

Ez az 1964-es angol kiadás: 

További képek ebből a kiadásból

1965:

1981, Anglia: 

 

Ez a francia kiadás, 1966-ból: 

 

És végül álljon itt egy horvát megjelenés, 2005-ből: 

 

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.