Irodalmi iszapbirkózás, női sci-fi szerzők és keleti trendek a Transzferen

.konyvesblog. | 2017. szeptember 28. |

Ma veszi kezdetét a Budapest Transzfer Nemzetközi Irodalmi és Társművészeti Fesztivál, melyet immáron kilencedik alkalommal rendez meg a Petőfi Irodalmi Múzeum a Nemzetközi Visegrádi Alap, Budapest Főváros és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A szervezők minden évben egy aktuális témát, művészeti ágat vagy tudományterületet emelnek ki és ezzel az irodalom – elsősorban a kortárs irodalom – kapcsolódási pontjait veszik górcső alá. Idén a jövő kerül fókuszba. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a visegrádi régióra, innen érkezik a külföldi vendégek jelentős hányada és témaként is több program foglalkozik a közvetlen szomszédsággal. A rendezvény honlapján elérhető a teljes program, ezek közül választottunk ki most ötöt.

Lucha Libro / szabadfogású irodalmi birkózás

A Lucha libre a pankráció, a színre vitt birkózás mexikói válfaja, professzionális, maszkos versenyzők erősen stilizált küzdelme, sport, szórakozás és nem utolsósorban színház. A látványsportból egy betű és az állandó harci kellékek részleges megváltoztatásával született a Lucha libro, amelyben írók „párbajoznak” a ringként funkcionáló színpadon in flagranti, s különböző feladatokra válaszul születő szövegeiket élőben kivetítve követheti a közönség. Semmi erőszak, csupa izgalom, show, buli, irodalom, álarc mögé rejtett írói identitások. Résztvevők: szerzők álarcban, álnéven.

Mikor? Szeptember 28. csütörtök 21:00
Hol? Katona/K:antin

Az irodalom, az olvasás és a könyv jövője

Az írásbeliség történészei számos olyan nagy átalakulásról számolnak be, amelyek a kortársak számára egyszerre jelentettek váratlan új lehetőségeket, valamint hordozták magukban a fennálló intézmények és az ezek által megtestesített értékek eltörlésének veszélyét. A napjainkban zajló kulturális fordulat (amelynek a kultúra digitalizációja talán a legfontosabb hajtóereje) nemcsak az irodalom intézményrendszerében dolgozók számára jelent nehezen feldolgozható kettősséget, hanem alapvető kérdéseket vet föl az oktatás és általában a kultúra jövőjét illetően is. Merre tartunk, és hogyan befolyásolják ezek a változások az olvasó életét és az irodalmi élet alakulását? Résztvevők: Fenyő D. György magyartanár; Aleksandra Malecka szerkesztő, kultúraszervező (PL); Nagy Attila olvasáskutató; Olga Pek szerkesztő, kultúraszervező (CZ). Moderátor: Molnár Gábor Tamás egyetemi oktató, az ELTE Irodalmi Szakmódszertani Munkacsoport csoportvezetője.

Mikor? Szeptember 29. péntek 17:00
Hol? PIM

Glukhovsky: Futu.re

A Metró 2033 Univerzum sorozatot jegyző Dmitry Glukhovsky nem egy szobatudós alkat; hat nyelven beszél, újságíróként bejárta a fél világot az Északi-sarktól a csernobili tiltott zónáig. Első könyvét – Metró 2033 – díjazta az Európai Science Fiction Társaság, jogait több mint 20 országban értékesítették, és videojáték is készült belőle. A folytatást – Metró 2034 – a szerző ingyen elérhetővé tette az interneten, és felkért egy ismert előadóművészt elektronikus zenei kompozíció megalkotására a könyv alapján. Magyarul is számos könyve olvasható. A beszélgetésen nem csupán társadalomkritikus disztópiái, de a szerzői jogokról, a szerzői szerepről vallott nézetei is terítékre kerülnek. A szerzővel M. Nagy Miklós szerkesztő-műfordító, az Európa Könyvkiadó igazgatója beszélget.

Mikor? Szeptember 29. péntek 19:00
Hol? PIM

Férfi munka? ̶ Női szerzők a sci-fi világában

Rég elmúltak azok az idők, amikor a science fiction szinte kizárólag a férfiak játszótere volt. Mind az olvasók, mind a szerzők között egyre több a nő, és női szerzőknek ítéltek az elmúlt évtizedekben több neves zsánerirodalmi díjat is. A folyamatot sokan a sci-fi megújulásához és gazdagodásához kapcsolják, mások a hagyományos tematika felhígulását látják benne. De mit adtak a nők a sci-finek, és miért fontos a jelenlétük az irodalom fantasztikus területén is? Résztvevők: Antuza Genescu író, szerkesztő (RO); Varga Bea (On Sai) író; Takács Gábor sci-fi blogger, a moderátor: Kleinheincz Csilla író, szerkesztő.

Mikor? Szeptember 29. péntek 20:00
Hol? PIM

Visegrád és Közép-Kelet-Európa – trendek, network, régió, identitás

Beszélgetés az Y és Z generáció tapasztalatairól és jövőképéről, a legújabb irodalmi trendekről, az irodalom megítéléséről, kulturális, társadalmi szerepéről. Rákérdezünk arra, van-e valamiféle összetartó erő, közös identitás a régióban, hogy milyen szoros (vagy laza) a kapcsolat a négy ország alkotói, kultúraszervezői között, hogy látnak-e regionális trendeket és, hasonló-e az ízlés és hasonlóak-e az olvasási szokások. Hogy működik a könyvpiac, illetve van-e érdeklődés a kiadók és az olvasóközönség részéről a régión belül egymás iránt. Résztvevők: Peter Michalik szerkesztő, Bratislava Book Festival (SK); Nagy Kata költő, a József Attila Kör elnöke; Ziemowit Szczerek író, újságíró (PL); Pavel Zajíc költő, szerkesztő Weles Magazine (CZ). Moderátor: Fehér Renátó költő, kritikus.

Mikor? Szeptember 30. szombat 19:00
Hol? PIM

Még több információért katt IDE!