Ingyenesen letölthető novelláskötet Baráth Katalintól

.konyvesblog. | 2012. október 08. |

Szinkron címmel tette ingyenesen letölthetővé Baráth Katalin azt a novelláskötetét (vagy, ahogy ő hívja: történeteskönyvét), amely jobbára az elmúlt 10-15 évben született rövidebb írásait tartalmazza. Nyomtatott változat nem készül belőle, ellenben a kötetet többféle elektronikus formátum le lehet tölteni, mégpedig az alábbi linkről.

Az előszóból kiderül, hogy a történetek egy részét a szerző még egyetemi évei alatt és után írta (Zsengék), de a Friss nyomok fejezetben – a szerző megfogalmazása szerint – krimiszerű novellákat olvashatunk: „A Szinkronban című kisujjnyi sztorival egy facebookos, a londoni olimpiához is kapcsolódó ígéretemet teljesítettem, míg az Ég veled, mama! egy alternatívtörténelmi krimikísérlet (amivel, félek, az alternatív történelem iránti érdeklődésem még korántsem semmisült meg). Az eichstätti remeték meséje kissé kilóg ebből a sorból, ugyanis ezt még egyetemistaként írtam (látszik is rajta a bősz posztmodern igyekezet), de mivel szintén egy nyomozás története, ebben a csokorban a helye.”

Az elmúlt napokban a szerzőnek egyébként (akivel legutóbb a könyvhét előtt interjúztunk) nem csak emiatt volt oka az ünneplésre. Pénteken derült ki, hogy a Budapest Film forgatókönyvírói pályázatán az első díjat – a Szabados Igor művésznéven alkotó – Baráth Katalin vitte el Leninland című munkájáért. A mentor Lovas Balázs volt. (Az első fordulóban egy szinopszist kellett a pályázóknak benyújtaniuk, a továbbjutóknak pedig a harmadik forduló végére kellett megírniuk a végleges forgatókönyvet. A szinopszis kidolgozásában mentorok segítették a pályázókat.)

A győztes pályamű a keleti blokk szuperhőseiről szól, akik reaktiválják magukat, hogy létrehozzák, a kommunista hősök paradicsomát, Leninlandet. Lovas a könyvet a legeredetibb, legmerészebb ötletnek nevezte a mezőnyben.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.