Hírek web könyv 2008

Ingyen letölthető lesz több bestseller

.:wendy:. | 2008. február 11. |

A sikeres, közkedvelt mega-bestseller szerző Paolo Coelho mindent megtesz írásai minél szélesebb körben való terjesztéséért. A Newsweek beszámolója szerint  Coelho előszeretettel reklámozza könyveinek illeglisan letölthető változatait is. A legutóbbi Münchenben rendezett Digitális Élet és Design Konferencián Coelho elmondta, hogy már 2005 óta ajánlja olvasóinak, hogy látogassanak el egy bizonyos weboldalra, ahol ingyenesen letölthetők a könyvei a legtöbb nyelven, akár japánul is. "A pályám elején, mint a legtöbb kezdő író, arra vágytam, hogy minél többen olvassanak, és ez bizony nem változott meg azóta se." Amikor ez a vélemény eljutott Coelho angol nyelvű kiadójához, a HarperCollinshoz, Petricia Rose a kiadó sajtófőnöke kijelentette, hogy semmit sem tudtak az író online tevékenységéről.

Bár a szerzői jogok több kiadó tulajdonában vannak, akikkel vilgászerte dolgozik Coelho, ám az ő kizárólagos birtokában van az összes digitális jog, kivéve az angol nyelvű digitális megjelenéseket, amiket viszont a HarperCollins birtokol. Nem tudni, hogy ehhez kapcsolódóan, a HarperCollins visszavágáskét döntött-e úgy, vagy csupán véletlen egybeesésről van szó, de a New York Times beszámolója szerint a kiadó ingyen bocsát megvételre weboldalán néhány könyvet a közeljövőben, és mit tesz isten pont Coelhoval kezdik a sort. A tervek szerint minden hónapban újabb Coelho könyv lenne letölthető a kiadó weboldaláról. Brian Murray a HarperCollins elnöke elmondta, hogy az ingyenes digitális könyvváltozatok pontosan egy hónapig lesznek elérhetők, de nem lesznek letölthetők laptopokra vagy a Kindle-hez hasonló elektronikus olvasóprogramokra és kinyomtatásuk sem lesz lehetséges.

Neil Gaiman, akinek szintén online leérhetők lesznek a könyvei, blogján szavaztatja meg olvasóit, hogy melyik könyv legyen, amit majd a HarperCollins igyen letölthetővé tesz. A HarperCollins biztos a kezdeményezés sikerében: a tapasztalatok azt mutatják, hogy a könyveladások nemhogy csökkennek, ha a digitális változatot ingyenesen letölthetővé teszik, épp ellenkezőleg, több könyvet adnak el később.