Ingyenkönyvet kaphatnak a londoni őrizetesek

Ingyenkönyvet kaphatnak a londoni őrizetesek

.konyvesblog. | 2016. augusztus 30. |

giphy_2_2.gifIngyen juthat könyvhöz, akit Londonban őrizetbe vesznek. A Books in the Nick ötlete egy Steve Whitmore nevű rendőrtől származik: miután letartóztatott egy 18 évest, akit kábítószer-birtoklással és tettlegességgel vádoltak, a fiatal megkérdezte, hogy kölcsön tud-e neki adni egy könyvet, amit olvashat, amíg őrizetben van. Whitmore nem talált semmit, ami érdekelte volna a gyanúsítottat, ezért az egyik saját könyvét adta oda neki, méghozzá Salinger Zabhegyezőjét (vagy Rozsban a fogóját), amit meg is tarthatott.

Kapcsolódó cikkünk:

Mit olvasnak a rácsok mögött?

A rendőr szerint a gyanúsított kevésbé volt vele ellenséges, miután nekiadta a könyvet, mert még soha, senkitől nem kapott könyvet, a Zabhegyező pedig még beszédtémát is szolgáltatott nekik. Whitmore a programban a Give a Book nevű jótékonysági szervezettel dolgozott együtt, és végül több mint harminc könyvet gyűjtött, amit bárki ingyen megkaphat, akit a londoni rendőrség őrizetbe vesz. A jótékonysági szervezet próbált olyan könyveket találni, amelyek megfelelőek az adott szituációban. Az őrizetbe vett fiatalok átlagéletkora 15-17 év, de akár 10 éves gyerek is lehet a letartóztatottak között. A szüleiket minden esetben értesíteni kell, és egy megfelelő gyámnak jelen kell lennie a rendőrségen, de az éjszakát még így is a cellában kell tölteniük, ahol semmivel sem tudják elfoglalni magukat. Whitmore azon van, hogy változtasson ezen.

A címek között a Zabhegyező mellett olyan klasszikusokat találni, mint a Ne bántsátok a feketerigót! és az Állatfarm, de novellás- és verseskötetek és ifjúsági regények közül is választhatnak a gyanúsítottak, Alan Bennett-től Sophie Kinselláig. A könyvekbe egy szórólap is kerül, rajta ingyenes tanfolyamokkal, és a fogvatartottak a fiataloknak szóló Week magazint is megkaphatják. A könyvek mindegyike felajánlás útján érkezik, vagyis a program a rendőrségnek egy fillérjébe sem kerül.

Forrás: Guardian