Ilyen volt egy utazó könyvtár a 17. században

Ilyen volt egy utazó könyvtár a 17. században

.konyvesblog. | 2019. szeptember 18. |

utazo_konyvtar.jpg

Forrás: University of Leeds

Amióta kitört az ekönyv forradalom, nekünk, 21. századi embereknek már nem okoz nagy gondot, ha egyszerre sok könyvet magunkkal szeretnénk vinni. Korábban azonban ez nem volt ilyen egyszerű, így különböző kreatív megoldásokat kellett kitalálni arra az esetre, ha az ember az olvasnivalójával együtt akart utazni.

Leeds egyetemének könyvtárában egy gyönyörű 1617-ből származó utazó könyvtárat őriznek, amely éppen ezt a funkciót töltötte be a 17. századi Angliában. A nagy, könyv alakú minikönyvtárban csaknem ötven kisebb kötet fért el, és még egy szép, színes belső borítót is készítettek neki. És hogy milyen könyveket őriztek az utazókönyvtárban, amelyre minden körülmények közt szükség lehetett? Főként klasszikusokat: teológiai, filozófiai és történelmi témájú olvasmányokat, valamint versesköteteket. Ovidius, Sececa, Vergilius, Tacitus és Szent Ágoston műveit.

Ismereteink szerint ilyen Jakab-kori utazó könyvtárból még három készült. Az egyiket a British Múzeumban, a másikat egy San Marino-i könyvtárban, a harmadikat pedig Toledo egyik múzeumában őrzik.

Forrás: Open Culture

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.

...
Zöld

Az írók jóval a tudósok előtt ráéreztek az agy működésére – interjú a világhírű agykutatóval

Dr. Scott A. Small Alzheimer-kutató érdekfeszítően írt arról, miért tesz jót nekünk az egészséges felejtés. Szóba került Salman Rushdie elmepalotája, a kreativitás és a MI, az alvás és a társadalmi felejtés szerepe, illetve a pszichopaták és a csimpánzok is. Interjú.