Ilyen volt egy utazó könyvtár a 17. században

Ilyen volt egy utazó könyvtár a 17. században

.konyvesblog. | 2019. szeptember 18. |

utazo_konyvtar.jpg

Forrás: University of Leeds

Amióta kitört az ekönyv forradalom, nekünk, 21. századi embereknek már nem okoz nagy gondot, ha egyszerre sok könyvet magunkkal szeretnénk vinni. Korábban azonban ez nem volt ilyen egyszerű, így különböző kreatív megoldásokat kellett kitalálni arra az esetre, ha az ember az olvasnivalójával együtt akart utazni.

Leeds egyetemének könyvtárában egy gyönyörű 1617-ből származó utazó könyvtárat őriznek, amely éppen ezt a funkciót töltötte be a 17. századi Angliában. A nagy, könyv alakú minikönyvtárban csaknem ötven kisebb kötet fért el, és még egy szép, színes belső borítót is készítettek neki. És hogy milyen könyveket őriztek az utazókönyvtárban, amelyre minden körülmények közt szükség lehetett? Főként klasszikusokat: teológiai, filozófiai és történelmi témájú olvasmányokat, valamint versesköteteket. Ovidius, Sececa, Vergilius, Tacitus és Szent Ágoston műveit.

Ismereteink szerint ilyen Jakab-kori utazó könyvtárból még három készült. Az egyiket a British Múzeumban, a másikat egy San Marino-i könyvtárban, a harmadikat pedig Toledo egyik múzeumában őrzik.

Forrás: Open Culture