Illusztráld a Szívlapát verseit!

.konyvesblog. | 2018. január 05. |

A szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár a város Művészeti Szakgimnáziumával együttműködésben országos képzőművészeti pályázatot hirdet középiskolásoknak. A pályázat célja, hogy népszerűsítse a középiskolások körében a versolvasást, és megmutassa, miként értelmezik a fiatalok a kortárs költők alkotásait

A pályázat témája a Szívlapát: Kortárs versek című versgyűjtemény, amely célzottan fiatalok számára válogatott nyolcvanöt kortárs költő 150 alkotását tartalmazza. „A kötet valamely verse által kiváltott élmény műalkotássá formálásával, vagy verséhez készült illusztrációval lehet pályázni” – áll a kiírásban. A pályamunkák szabadon választott technikával készülhetnek (rajzi, festészeti, grafikai, plasztikai vagy vegyes technikával készült munkákat, esetleg fotókat várnak). A pontos kiírásról és a részletekről ITT lehet bővebben olvasni!

A kötet tavaly jelent meg a Tilos az Á gondozásában, illusztrációit Dániel András készítette. A kötet szerkesztője, Péczely Dóra akkor a következőket mesélte a válogatás szempontjairól:

„Szerettem volna minél több szerzőtől minél több verset beválogatni, erős és változatos témájú szövegekkel, melyek témájukban vagy műfajukban vagy játékosságukkal elérhetnek egy 16 évest is. Több általam kedvelt költő még így is kimaradt, ennek az az oka, hogy végül meghúztunk egy 150 versnyi felső határt, de addigra már olyan erős volt a ciklusok alkotta koncepció, hogy ahhoz képest vettem ki verseket. És azt sem szerettem volna, ha mindenkitől csak egy vers szerepel, a legerősebb vágyam az volt, hogy a kamaszokhoz elérjen minden egyes szöveg, és látszódjanak azok a történetek, amelyek most szerintem benne vannak az antológiában.”

A most meghirdetett pályázatra az alkotásokat 2018. április 20-ig várják a szombathelyi Berzsenyi Dániel Könyvtár címére, jeligés csomagolásban. A pályamunkákat képzőművész, művészettörténész, irodalomtörténész tagokból álló zsűri értékeli. A legjobbakat kiállításon mutatja be a könyvtár. A kiállítás megnyitója és az ünnepélyes eredményhirdetés 2018. május 23-án lesz. Az első három helyezett alkotás, amely a könyvtár tulajdonában marad, díjazásban részesül. Az Életünk irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat a legjobb munkákból illusztrációként tizenötöt beválogat az aktuális számába.

Hallgasd meg, hogyan olvassa fel a kötetben megjelent verseit Garaczi László és Nagy Ildikó Noémi!

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.