Így néz ki Móra szerelmi tízparancsolata!

Valuska László | 2014. március 25. |

Nyáry Krisztián Facebook-oldalán mutatta be Móra Ferenc szerelmi tízparancsolatát. A Móra Ferenc Múzeum sajtóközleményt adott ki, idézzük:

A dokumentum egy szenvedélyes, izgalmas, pikáns szöveg, így emiatt is sokan kétségbe vonták, hogy valóban Mórától származik-e ez az írás. 

A Kalmár Ilonának írott szerelmes tízparancsolat eredeti Móra gondolatsor. A Móra kézírásával hitelesített dokumentum megtalálható a Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténeti gyűjteményében.

Az idősödő Móra Ferenc szerelme a fiatal Kalmár Ilonával a magyar irodalom egyik legizgalmasabb romantikus története. E kapcsolatnak köszönhetően Móra Ferenc olyan verseket, szerelmes leveleket, szenvedélyes szövegeket írt, amelyek nem csak a szó hétköznapi értelmében érdekesek, hanem a modern irodalomtudomány mércéjével mérve is nagyszerű, feledhetetlen alkotások.

A Kalmár Ilonának, vagyis a kis Titnek írott szövegek meghatározó részben a szélesebb nyilvánosság elől rejtett kincsek mind a mai napig. A szerelmes tízparancsolat sem volt még publikálva. A titkos kollekció – Kalmár Ilona végakaratának megfelelően – az imádott nő halála után, 1986-ban került a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményébe. A „kis Tit” egy egész életen át a szívében őrizte Móra Ferenc nagy titkát…

Móra Ferenc titkos szerelmes versei néhány héten belül egy önálló kiadványban, egy impozáns könyvecskében jelennek majd meg. A könyvbemutató alkalmából a titkos szerelmes versek, levelek néhány példányát és a szerelmi tízparancsolatot is bemutatják majd a nagyközönségnek.

mfm_it_mora_tizparancs_a.jpg

mfm_it_mora_tizparancs_b.jpg

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.