Így néz ki Boldizsár Ildikó dolgozószobája

Így néz ki Boldizsár Ildikó dolgozószobája

Ruff Orsolya | 2018. május 21. |

boldizsar_ildiko_targyalas-3675-3_kicsi.jpg

Fotó: Valuska Gábor

„Eszembe jutott egy történet. Elmesélhetem?” – hangzik a mottója Boldizsár Ildikó legújabb kötetének, mely nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy megtörtént eseteken keresztül magyarázza el a meseterápia lényegét, mégpedig úgy, hogy azok is megértsék, akik máskülönben nem ismerik a módszer alapjait. A Hamupipőke Facebook-profilja című kötetet nem sokkal azelőtt fejezte be, hogy ősszel meglátogattuk balatonrendesi otthonában, ahol minden az írásról, az olvasásról és természetesen a mesékről szól. A dolgozószobájából szép időben a Balatonra látni, a kert végében hatalmas fák, a fák mögött apró templom. Pont, mint a mesékben.

Jegyzetek: A fotózás napján Boldizsár Ildikó két előadásra is készült: a Magyar Tudományos Akadémián arról beszélt, hogyan jelenik meg az ember és a természet kapcsolata a mesékben, az egri egyetemen pedig Mesék a felnőtté válásról címmel adott elő.

Maorik: Nemrég Új-Zélandon járt, ahol maori meséket gyűjtött. Jelenleg a Maori mítoszok és legendák című könyvet fordítja. A felső kötet címe A férfi, aki ezer évig akart élni. Boldizsár Ildikó minden évben csinál egy gyászcsoportot, ebben a könyvben találhatók azok a mesék, amelyekkel a gyászterápián dolgozik.

Családi fotó: A fekete-fehér fénykép anyai nagymamáját és nagypapáját ábrázolja: „Ők mindig itt vannak előttem, hogy ne felejtsem el, honnan jöttem.”

Kedvenc: A Távoli szigetek atlasza a kedvenc könyve, mindig előtte van, ez tartalmazza ugyanis az elkövetkező tíz év úti céljait, azokat a helyeket, ahová el szeretne jutni: „Térképek és olyan leírások vannak benne a szigetekről, hogy rögtön úgy érzem, azonnal el kell indulnom”.

Apróságok: A kedvenc fülbevalóit tartja ebben az ékszertartóban. Akkor éppen egy szalamandrás volt benne meg egy új-zélandi szerencsepénz.

Szerencsekő: Egy barátnőjétől kapta, amikor Új-Zélandra indult, és végig ott volt a tarisznyájában.

Mintázat: Ez Boldizsár Ildikó mintázatfüzete – ha talál egy mesét, akkor néhány gondolatot lejegyez ide.

Könyvek: A kupacban jól megfér egymás mellett a hindu legendairodalom, az ősi zsidó hagyományokból származó elbeszéléskötet és Kamarás István frissen megjelent könyve. Előbbieket a terápiás munkában hasznosítja, ahol gyakran van szüksége rövid mesékre.

A cikk eredetileg a Könyves Magazin 2018/1. számában jelent meg.

Olvass minket e-mailben is!

  • Személyes ajánló a legérdekesebb tartalmainkról!
  • Extra tartalom csak feliratkozóknak!
  • Így biztosan nem maradsz le a legfrissebb könyves hírekről!
  • Nem spammelünk, heti 1-2 levelet küldünk.

Könyves Magazin Hírlevél

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

3 ok, amiért a home office pszichésen megterhelő + 3 könyv segítségül

Ugyan a home office nagyobb szabadságot és autonómiát biztosíthat, olyan hátulütői vannak, amikre elsőre nem feltétlenül gondolnánk. 

...
Zöld

Mit tehet egy nő, ha lebénul az arca és elveszti a mosolyát? Olvass bele Sarah Ruhl könyvébe!

Sarah Ruhl az élete minden területén sikeresnek érezte magát, amikor az arca lebénult. Mi mindent jelent valójában egy mosoly? Mutatunk egy részletet a könyvéből!

...
Zöld

A narcisztikus személyiség kinőhető? + 2 könyv a témában

Kutatás készült arról, hogyan változnak a narcisztikus személyiségjegyek az ember élete során. A cikk végén két könyvet is ajánlunk a narcizmus témájában.