Horváth Viktor nyerte az Európai Unió Irodalmi Díját

.konyvesblog. | 2012. október 09. |

Androulla Vassiliou oktatásügyért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős uniós biztos most jelenti be a Frankfurti Könyvvásáron, hogy többek között Horváth Viktor (a prae.hu kiadója, a Palimpszeszt Kulturális Alapítvány kurátora) Török tükör című regénye nyerte el az Európai Unió Irodalmi Díját, írja a Prae.hu. A jelentős európai könyves szervezetek által 2009-ben alapított "kis Nobel-díj" célja, hogy reflektorfénybe állítsa a kiemelkedő tehetségeket, és elősegítse a díjazott művek nemzetközi terjesztését.

Az Európai Könyvkereskedők Szövetsége (European Booksellers Federation), az Európai Írók Tanácsa (European Writers’ Council) és az Európai Könyvkiadók Szövetsége (Federation of European Publishers) által 2009-ben alapított díj alapvető célja, hogy a nyelvi sokszínűség határain felül ráirányítsa a figyelmet a kortárs európai irodalom változatos értékeire, és széles körben népszerűsítse a kiemelkedő nemzeti tehetségek írásművészetét.

Horváth Viktor 1962-ben született Pécsett. Volt csillés, tanár, bébiszitter, 2003 és 2006 között a miskolci egyetemen folytatott PhD-tanulmányokat. 2003 óta a Pécsi Tudományegyetemen versstruktúra-elméletet, középkori és koraújkori formatörténetet tanít. Angol, német és spanyol nyelvből fordít. A próza mellett verseket is ír. A kritikai és közönségsikert a Török tükör című regénye hozta el 2009-ben. Legújabb kötetében epizódszerephez is jut egy idősebb úr képében, akin kifejezetten jól szabott, vadonatúj, empire stílusú, Napóleon korabeli nehézlovassági tábornoki egyenruha van, és unokáival szívesen megkóstolná a frissen feláldozni készült fiút, megsütve: „Ne törődj vele, a Szentlélek szerint filozófiaoktató, és középkori versek magyarra fordításával foglalkozik. Meg azt képzeli, hogy ő meséli el ezt az egészet, ami itt történik velünk."
Eddig megjelent kötetei:
Át avagy New York-variációk (útikönyv) JAK-Ulpius, 2004.
Török tükör (regény) Jelenkor, 2009.
Diótörő (verses mese) Jelenkor, 2011.
A Kis Reccs (Utaztató regény) Jelenkor, 2012.

Az Európai Unió Kultúra Programjában részt vevő 36 ország közül 2012-ben a hároméves ciklikusságnak köszönhetően 12 ország (Ausztria, Franciaország, Horvátország, Írország, Lengyelország, Litvánia, Magyarország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Svédország és Szlovákia) jelöltjei vehetik át a díjat. Magyarország legutóbb az EUPL alapításának évében, 2009-ben szerepelt, ekkor Szécsi Noémi Kommunista Monte Cristo című regénye részesült a rangos elismerésben.

Az idei jelölési folyamat március 6-án Brüsszelben kezdődött, ahol a nemzeti zsűrik elnökei megismerték és a nemzeti sajátosságok szempontrendszerének megfelelően finomhangolták a kiválasztás kritériumait. A győztes művek listáját 2012. október 9-én a Frankfurti Könyvvásáron hozzák nyilvánosságra, a díjat november 22-én adják át több száz meghívott – többek között a legnagyobb könyvkiadók és -ügynökök, európai politikusok, közéleti személyiségek és a sajtó képviselőinek – jelenlétében Brüsszelben, az Albert Hall Complexben. Ezt követően kezdődik a díjazottak majdnem egy évig tartó, jelentős médiafigyelemmel kísért európai és nemzetközi promóciós kampánya.

Magyarországot idén egy négyfős zsűri képviseli, melynek tagjai Barna Imre (az Európa Könyvkiadó igazgatója, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke), Garaczi László (író, a Szépírók Társaságának tagja) és Szentmártoni János (költő, a Magyar Írószövetség elnöke), és melynek elnöke Pál Dániel Levente (az ELTE Eötvös Kiadó főszerkesztője, a prae.hu általános művészeti portál főszerkesztő-helyettese, a JAK tagja).

Interjúnk Horváth Viktorral

"Hajlamos vagyok magamra és általában mindenre elképzelt dologként tekinteni; ez távolít, segít kívülről látni magamat, ugyanakkor könnyíti a bevonódást a más emberek és a magam által elképzelt mesterséges világokba.
Minden alkotásnak az a célja, hogy az alkotó vásárra vigye a bőrét, illetve hogy általa vegye észre szerző és fogyasztó, hogy az élete a tét – de hiszen az életben az életünk a tét –, aztán ha a mű magára talál ebben a játékban, akkor segíthet a megmentésünkben. De lehet, hogy csak narkotikum ennek az egésznek az elviseléséhez." Olvasd tovább az interjút.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Esther Perel: A modern magány felfalja az életünket

Mi az a mesterséges intimitás, és milyen hatással van az életünkre? Esther Perel belga-amerikai pszichoterapeuta tartotta az idei Brain Bar záró előadását.

...
Zöld

Ez a könyv minden kérdésre válaszol, amit feltettél sörivás előtt, közben vagy után

Mark Dredge Sör mesterkurzusa az erjesztett ital karakterjegyeinek felismerése terén segít magabiztosságot szerezni, és abban is a segítségünkre siet, hogy megértsük, hogy kerültek oda.

...
Zöld

Csányi Vilmos: Biológiailag meg lehetne hosszabbítani az életet, de nem biztos, hogy érdemes

Csányi Vilmos és Barát József Jövőpánik Beszélgetések a lehetséges határairól című kötetében a jövő bizonytalanságairól beszélget tudományos igénnyel, így szóba kerül robotosítás, a közösségek átalakulása, szülőség és szerelem, de a biológiai határaink is.