Nyáry szerint nem iszlámellenes a burkát viselő Mona Lisa

.konyvesblog. | 2015. április 15. |

a2d0b8148e38e9540ee1d4516b04673f5f8e3906-602x393.jpgNyáry és Mona Lisa AFP / Kisbenedek Attila

A nemzetközi sajtót is bejárta a Behódolás című Michel Houellebecq-regény Pintér József tervezte magyar borítója, melyen Mona Lisa burkát visel. A Behódolás, melyben Franciaország élére muszlim vezető kerül, április 22-től olvasható magyarul. A borító Pintér József munkája. 

Michel Houellebecq: Behódolás

Fordította: Tótfalusi Ágnes, Magvető, 2015, 320 oldal, 2792 Ft HUF

 

Fontos könyv, ami többet érdemel annál, hogy csak azok olvassák el, akik rajonganak Houellebecq-ért, vagy a kortárs francia irodalomért – nyilatkozta a Magvető igazgatója, Nyáry Krisztián az AFP-nek. Az, hogy Európa hogyan reagál két olyan szélsőséges jelenségre, mint a radikális iszlám és a szélsőjobb, Nyáry szerint az egyik legfontosabb kérdés, amivel szembe kell néznünk ma.

Nagy hiba, ha a borítót szélsőjobboldali, vagy iszlámellenes üzenetnek tekintjük, tette hozzá Nyáry, utalva a francia baloldali napilap, a L'Obs (Le Nouvel Observateur) korábbi cikkére, melyben Grégoire Leménager arról írt, hogy a borító nagyon tetszhet a nacionalista Orbán híveinek. A borító nem iszlamofób, hanem arra utal, hogy Európa az iszlámtól való félelemtől milyen hisztérikussá vált.

A cikk megemlíti még, hogy Magyarországon kevesebb mint 10 ezer muszlim él, és azt is, hogy a szélsőjobboldali Jobbik szoros kapcsolatban áll Törökországgal és Iránnal.

Forrás: Citizen

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ezért érdemes edzened a képzeleted „izmait”

Egy új könyv szerint a gazdag képzelet nem valami isteni adottság, hanem fejleszthető tulajdonság. Le is írja, hogyan.

...
Zöld

Klímaváltozás helyett „halálos klímapusztítás”: ez a csere téged rávenne a cselekvésre?

Nem elég hatékonyak a jelenlegi kifejezéseink, amikor a klímaváltozás fenyegetéseiről beszélünk, állítja az ELTE PPK kutatója. Forgács Bálint új nyelvhasználatot javasol, hogy súlyának megfelelően kezelhessük a problémát. Mi könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

Kreatívabbak a babák, mint eddig gondoltuk + 5 könyv a kreativitásról

Magyar babák vettek részt abban a kutatásban, melyből kiderült, hogy a babák elég korán képesek kreatív módon kombinálni különböző fogalmakat. Könyvek hírek mellé.