Hatvan millió dollárért ír memoárt az Obama házaspár

.konyvesblog. | 2017. március 01. |

b343228.JPGAz utóbbi hetekben a legtöbb amerikai könyvkiadó egyet akart: megszerezni az Obama házaspár memoárjainak jogait. A licitverseny győztese a Penguin Random House lett, akik Barack és Michelle Obamától is megjelentetnek egy-egy könyvet. Az exelnök a Fehér Házban töltött nyolc évéről fog írni, felesége pedig úgy írja majd meg saját élettörténetét, hogy az inspirálja a fiatal olvasókat.

A kiadó nem hozta nyilvánosságra a megállapodás feltételeit, de a Financial Times 60 millió dollárról beszél, ez az összeg pedig lényegesen magasabb, mint amennyiről az üzlet bejelentése előtt pletykáltak. A házaspár a pénz jelentős részét jótékony célokra ajánlja fel. Összehasonlításképpen: Bill Clinton 2004-ben 15 millió dollárt kapott a memoárjáért (Életem 1-2.), és néhány tízmilliónál George Bush sem kaszált többet Döntési helyzetek című könyvéért.

Obama olvasással élte túl a Fehér Házat

Az, hogy Barack Obama mennyire szeret olvasni, senkinek nem újdonság. Az Egyesült Államok leköszönő elnöke minden évben közzétette, milyen könyveket visz magával a nyaralásra, de ő írta az előszót a Peanuts-képregényekhez is, sőt még egy magyar üzletember története is nagy hatással volt rá. Obamával...

american-growth.jpgBarack Obamának eddig két könyve jelent meg:  egy 1995-ös memoár, a Dreams for My Father, és a Vakmerő remények, amelyben arról írt, hogyan próbálta újjáéleszteni az amerikai  álmot. Michelle Obama egy könyvet írt, az American Grownt, ami a Fehér Ház konyhájáról és a kertészkedésről szólt.

Obamáék könyvei eddig is a PRH-nál, mégpedig a Crown nevű alkiadójuknál jelentek meg. Hogy az új címek melyik alkiadónál jelennek meg, azt egyelőre nem lehet tudni. A pletykák szerint a két kötet 2018-ban érkezik.

Forrás: Guardian