Hajókönyvtár viszi el a legújabb könyveket a szigeteken élő svédeknek

Hajókönyvtár viszi el a legújabb könyveket a szigeteken élő svédeknek

.konyvesblog. | 2019. július 03. |

bokbaten3.jpg

Képek forrása

A svédek a világ legolvasottabb népei közé tartoznak. Valószínűleg azért, mert úgy gondolják, mindenkinek egyenlő hozzáférést kell biztosítani az oktatáshoz és a tudáshoz, mert ez az egyén jövőbeli sikereinek kulcsa. Ebben olyannyira hisznek, hogy a nehéz földrajzi körülmények között is igyekeznek mindenki számára megadni a lehetőséget, például a könyvekhez való hozzáférés formájában.

bokbaten7.jpg

Ennek az egyik legszebb példája, hogy Svédországnak van egy úszó könyvtára, a Bokbåten, amely több ezer könyvet juttat el azokhoz az emberekhez, akik a Stockholm környéki szigetvilág távoli kis szigetein élnek. A Stockholm Library Service 1953 óta minden tavasszal hajót bérel egy hétre, majd feltölti könyvekkel, amiket aztán a környék 23 lakott szigetére visznek el.

bokbaten5.jpg

Amikor a hajó kiköt, a lakosok felmásznak a fedélzetre, hogy visszaadják a korábban kölcsönzött könyveket és megnézzék a könyvtár legfrissebb kínálatát. A hajó körülbelül 3000 könyvet visz magával, és a szigetek lakosai előre is kérvényezhetnek bizonyos könyveket. A három önkéntes könyvtáros szerint, aki ilyenkor szolgálatot szokott teljesíteni a hajón, az aktuális bestsellereket igénylik a legtöbben.

bokbaten6.jpg

A hajó belülről úgy fest, mint egy valódi könyvtár. Nagy, fából készült könyvespolcokkal és asztalokkal rendezték be, de van egy hosszú pult is az ügyintézéshez. A fedélzeten megtalálható szinte minden, a legújabb gyerekkönyvektől kezdve, a legnépszerűbb thrillereken át, egészen a szakácskönyvekig. A hajókönyvtár mellett egyébként Svédországban üzemelnek buszos mozgó könyvtárak is, amelyek vidéki településekre viszik el a könyveket.

Egyébként nem a svédek az egyetlenek, akik hajók segítségével népszerűsítik az olvasást. Tavaly nyáron írtunk arról, hogy a Siófok-Balatonfüred útvonalon közlekedő BAHART hajókon olvasósarkot rendeztek be a gyerekeknek:

Már a balatoni hajókon is olvashatnak a gyerekek

Balatonról szóló könyveket népszerűsítenek a Siófok-Balatonfüred útvonalon közlekedő BAHART hajókon, és az egyiken olvasói sarkot is berendeztek. Az akciótól azt várják, hogy az utazás alatt elolvasott mesék segítenek majd abban, hogy újabb és újabb helyeket keressenek fel az utazók a parton is. „A hajóinkon évente több mint százezer gyermek utazik.

Forrás: Mother Nature Network

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Ebben az EU-s országban engedélyezhetik legközelebb az eutanáziát

Újabb ország parlamentjében nyújtottak be olyan törvényjavaslatot, mely az eutanáziát lehetővé tévő gyógyszer engedélyezésére vonatkozik. Könyveket ajánlunk a hír mellé.

...
Zöld

4 könyv azoknak, aki hátat fordítanának a magánynak

Az Egyesült Államokban élő 45 és 65 év közötti emberek jóval magányosabbnak, elszigeteltebbnek érzik magukat egy friss tanulmány szerint, mint európai társaik. 4 könyvet ajánlunk a jobb társas kapcsolatokért.

...
Zöld

Zöld kiadók: Mik azok a környezetbarát betűtípusok?

A világ egyik legnagyobb kiadója, a HarperCollins több ezer fát mentett meg azzal, hogy az utóbbi pár évben apró, zöld szemléletű változtatásokat vezettek be a könyvtervezés terén.