Ha Ian McEwan az apád, SOSE kérd ki a véleményét a saját regényéről

.konyvesblog. | 2018. május 08. |

(Kép forrása)

Ha diákként az ember azt a feladatot kapja, hogy írjon egy esszét Ian McEwan egyik regényéről, akkor egyetlen embert nem szabad megkérdeznie: Ian McEwant. A Man Booker-nyertes író most egy interjúban idézte fel, hogy néhány éve az Őrült szerelem című regényéről kellett esszét írnia a fiának, Gregnek. „Arra kényszerítették, hogy olvassa el az apja könyvét – képzeljék csak el! Szegény pára” – mondta McEwan, aki bevallotta azt is, hogy dolgozatírás előtt tartott egy kis gyorstalpalót a fiának arról, hogy az iskolai feladat közben mire kellene odafigyelnie.

Ha valaki azt hinné, hogy Greg McEwan ezzel tisztességtelen előnyhöz jutott, az most megnyugodhat. „Nem olvastam az esszéjét, de kiderült, hogy a tanára alapvetően nem értett egyet azzal, amit ő állított” – mondta utóbb az író, aki úgy emlékezett, hogy fia végül csapnivaló jegyet (C+-t) kapott a dolgozatára. McEwannak ezek után érthetően kétségei vannak azzal kapcsolatban, ahogyan a könyveit tanítják az iskolákban, viszont a maga részéről még mindig lelkes, ha tanulásról van szó, olyannyira, hogy azt tervezi, történelmet fog tanulni: „Úgy érzem, a mentális halál akkor következik be, amikor az ember kíváncsisága elillan”.

McEwan persze nem véletlenül adott éppen most interjút, a napokban kezdik vetíteni a brit mozik az On Chesil Beach című kisregénye alapján készített filmet, melyben Saoirse Ronan, Billy Howle és Emma Watson játsszák a főszerepet.

Forrás: LA Times