Ha a focista olvas, a gyerek is olvas

.:Benedek:. | 2010. április 19. |

Egy nemrég nyilvánosságra hozott felmérés szerint a 8 és 16 év közötti angol iskolás fiúk egyharmada semmi érdekeset nem talál az olvasásban, egyötödük pedig azt gondolja, hogy az "olvasás a lányoknak való." A National Literacy Trust jótékonysági szervezet felmérése nem az első, és valószínűleg nem is az utolsó, amely az olvasás háttérbe szorulásáról, ill. az írás-olvasás készsége elsajátításának riasztó helyzetéről szól, de ismét rávilágít arra, hogy milyen nagy szerepük van az olyan programoknak, mint a Premier League Reading Stars, amelyek segítségével rá lehet irányítani a gyerekek figyelmét arra, hogy az olvasás igenis jó dolog.

Az Angol Labdarúgó Szövetség 2003-ban indította a programot, amiben az első osztályú bajnokság, a Premier League játékosai népszerűsítik az olvasást. A PLRS az elmúlt években másfélmillió gyereket és szülőt érintett, és több mint 25000 elolvasott könyvet jelent.

Az összes első osztályú klub részvételével zajló vállalkozás keretein belül minden csapat kiválaszt egy olvasóbajnokot (Reading Star), aki megnevezi a kedvenc könyvét, és ezután a partnerkönyvtárakban tartanak felolvasást a fiatalok számára. A könyvtárak a kiválasztott könyvekből ingyen példányokat kapnak, de a csomagban aktuális ifjúsági irodalmi címek is szerepelnek.

Idén a Guardiannak három játékos nyilatkozott kedvenc olvasmányáról, köztük a Chelsea portugál játékosa Paulo Ferreria , aki Paulo Coelho művét, Az alkimistát választotta kedvenc könyvéül. „Mindig is szerettem olvasni, különösen most, hogy gyerekeim vannak. A családdal annyit olvasunk, amennyit csak lehet, nagy segítség a gyerekek számára, hogy fejlesszék a nyelvérzéküket. Nagyszerű, hogy egy portugál nyelvű könyv ennyire sikeres lett,és, hogy ennyi nyelvre lefordították. A könyv üzenete, hogy a félelmek és akadályok ellenére is kövessük az álmainkat, és ez az élmény a legnagyobb kincs mindenki számára.”

A Chelsea játékosai korábban is többször szerepeltek már olvasásnépszerűsítő programokban, a manapság inkább magánéleti zűrjével címlapokra kerülő John Terry például 2005-ben volt Reading Star, és akkor arról is beszélt, hogy milyen nagy hatással volt rájuk korábbi csapattársuk, az olasz Gianfranco Zola. A klub történelmének egyik legnépszerűbb játékosa állandóan olvasott, a meccsekre menet a buszon, a reptéri terminálokon, és a hotelszobákban is.

Itt olvashat egy új magyar kezdeményezésről, az Olvassunk együtt!-programsorozatról, amely hátrányos helyzetű iskolásokhoz próbálja eljuttatni a kortárs irodalmat és amely mellé ismert magyar közszereplők (többek közt sportolók, tévés személyiségek, zenészek, színészek) álltak, hogy népszerűsítsék az olvasást.

A magyar iskolások olvasási szokásairól többek között az alábbi cikkekben olvashat:

A klasszikus ifjúsági regények háttérbe szorulásának kérdéskörét járja végig a Litera cikke

Naplót vagy verset ír minden harmadik diák - derül ki a FISZ felméréséből