George Orwell műveit törölték a Kindle olvasókról

p.e | 2009. július 20. |

Pénteken kellemetlen meglepetésben részesültek azok az amerikai olvasók, akik Kindle-ön szerettek volna Orwell-művet olvasni. Az Állatfarm mellett az 1984 is szőrén szálán eltűnt az olvasókról, anélkül, hogy erről a felhasználókat értesítették volna. Az Amazon utólag azzal magyarázta a lépést, hogy a szóban forgó művek illegális másolatok voltak.

 

A könyveket egy olyan cég töltötte fel, amely nem rendelkezik a jogokkal. Miután a jogtulajdonos értesítette az Amazont, a cég törölte az illegális másolatokat mind a rendszerből, mind a felhasználók eszközeiről, a vásárlóknak pedig visszafizették a könyv árát - nyilatkozta az Amazon szóvivője, Drew Herdener.

Az Amazon belátta, hogy hibát követett el, amikor előzetes értesítés nélkül fosztotta meg vásárlóit a könyvektől. Herdener szerint a cég már azon van, hogy átalakítsák a rendszert. Az illegális anyagok feltöltését kell megakadályozni, és nem visszavenni azt a vétlen vásárlóktól - mondta Herdener.

Egyébként ez nem az első alkalom, hogy az Amazon - szerzői jogokkal való visszaélés miatt - kénytelen tartalmakat levenni. A cég már korábban megjárta a Twilight- és a Harry Potter-könyvek kalózkiadványaival is.

A Kindle júzerek fel vannak háborodva, hogy ilyesmi megtörténhet. Azt pedig külön ironikusnak tartják, hogy pont Orwell 1984-éhez nyúltak hozzá. Egy 17 éves felhasználó éppen nyári házifeladatként olvasta az 1984-et, mikor a könyvvel együtt a jegyzetei is köddé váltak. Nem csak egy könyvet vettek vissza, hanem ellopták a munkámat is - mondta a diák.