Hírek patrick ness

Folytatódik a Szólít a szörny diadalmenete

.konyvesblog. | 2012. december 17. |

A Patrick Ness és Jim Kay szerzőpáros nagy eséllyel pirossal jelöli be magának a 2012-es évet: bár a Szólít a szörny eredetileg 2011-ben jelent meg, a babérokat igazán idén arathatták le. A brit Carnegie Medál és a Greenaway Medál után a könyv októberben elnyerte a Német Ifjúsági Irodalmi Díjat (erről mi is írtunk itt), majd a sharjah-i könyvvásáron a legjobb angol nyelvű kötet díját vihette haza. A rajongók a BBC rádión ezenkívül szeptemberben folytatásokban részleteket hallgathattak meg a regényből David Hayman tolmácsolásában.

Az Egyesült Államok több iskolájában is tananyag lett a könyv, tanárokat és könyvtárosokat foglalkoztatott, hogyan tudnák a legjobban átbeszélni a gyerekekkel a kötet tartalmát. Sőt, egy onkológus, akinek még a megjelenés előtt volt alkalma elolvasni a történetet, is azt mondta, hogy ismerősei (így egészségügyisek és tanárok mellett) pácienseinek és azok hozzátartozóinak is ajánlani szokta a könyvet, akik utóbb még akkor is pozitívan nyilatkoztak róla, ha időnként felkavarónak tartották a tartalmát.

A regény alapötlete Siobhan Dowdtól származik, neki azonban már nem adatott meg, hogy megvalósítsa a könyvtervét, mert rákban elhunyt. A kiadó ezután kérte fel Patrick Nesst, aki a Szólít a szörnyben a 13 éves Conor szemszögéből meséli el az édesanya elvesztésének, valamint a félelmekkel, rémálmokkal és a bizonytalannal küzdő gyerek történetét.

Szeptemberben egyébként megjelent angolul a kötet „felnőtt változata”, mely csak annyiban különbözik az eredetitől, hogy Jim Kay illusztrációi nélkül vehetik kezükbe az olvasók. Magyarul novembertől olvasható a kötet.

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.