Patrick Ness könyvét díjazták a német fiatalok

Patrick Ness könyvét díjazták a német fiatalok

Fleuriste | 2012. október 20. |

A Patrick Ness és Jim Kay szerzőpáros A Monster Calls című regénye nyerte el a Német Ifjúsági Irodalmi Díjat, melyet a frankfurti könyvvásáron adtak át az írónak és a könyv illusztrátorának. A nyertes könyvről nem egy kijelölt grémium, hanem német diákok döntöttek.

A kötet Nagy-Britanniában már egy sereg elismerést besöpört, Jürgen Weidenbach, a Random House-hoz tartozó CBJ munkatársa pedig most azt mondta, hogy ez a legfontosabb német díj, és arra különösen büszkék, hogy a gyerekek választották ki a győztes kötetet. (A díjjal nem mellesleg egyébként 8 ezer euró jutalom is jár.)

Patrick Ness neve itthon is ismerősen csenghet, hiszen ő jegyzi a Chaos Walking-trilógiát: ennek első kötetét (Kés a zajban) a Times minden idők egyik legjobb ifjúsági regényeként aposztrofálta. Jim Kay illusztrátor a mostani díj elnyerését követően közölte, hogy A Monster Calls megváltoztatta az életét, ezenfelül azt mind a ketten nagyra tartják, hogy a fiatal olvasók választása alapján kapták meg az elismerést.

A kötet – Szólít a szörny címen – a tervek szerint november közepén jelenik meg Magyarországon.