Flamand szerző nyerte el az Astrid Lindgren-emlékdíjat

.konyvesblog. | 2019. április 03. |

(Kép forrása)

A flamand Bart Moeyaert nyerte el idén az egyik legjelentősebb gyerekirodalmi díjat, az ötmillió svéd korona (nagyjából félmillió dollár) díjazású Astrid Lindgren-emlékdíjat - jelentették be kedden. Az Antwerpenben élő Moeyaert alig 19 évesen jelentette meg első könyvét, és azóta rendkívül sok műfajban alkotott, hiszen írt ifjúsági regényt, verset és kicsiknek szóló képeskönyvet is. Ezenkívül írt már forgatókönyvet, színpadi szövegkönyvet és fordít is.

Magyarul egyetlen könyve elérhető, épp a legelső, amely eredetileg 1983-ban jelent meg: ez a regény Duett hamis hangokra címmel jelent meg 2014-ben a Tilos az Á gondozásában. Korábban ezt írtuk a könyvről:

A tizennégy éves belga fiú, Bart Moeyaert  nem focizással és csavargással töltötte a délutánjait, mint a többi normális kamasz. Helyette a szobában kuksolt, és regényt írt egy A5-ös füzetkébe - ráadásul romantikusat. A lány főszereplőt gyerekkori kitalált szerelméről, a fiút pedig természetesen önmagáról mintázta. A teljes történet két év alatt készült el, és Moeyaert csak azért mutatta meg Mireille Cottenje írónőnek egy író-olvasó találkozó után, mert kíváncsi volt, lehet-e egyáltalán regénynek nevezni. Cottenje lelkesedett a sztoriért, melyet az ajánlásával hamarosan el is fogadott egy kiadó, így 1983-ban megjelent a könyv. A tizenkilenc éves Moeyaert egy csapásra ismert író lett hazájában, és a regény sikere még most, több, mint húsz év után is töretlen.

Mostani indoklásában a zsűri kiemelte Moeyaert sűrített és zenei irodalmi nyelvezetét, szuggesztív elbeszélői technikáját, valamint azt, hogy műveiben nem húz határozott vonalat a jó és a rossz, a hősök és a gazemberek között, ehelyett az összetett kapcsolatokat veszi górcső alá.

Moeyaert a díj hírére reagálva elmondta, hogy kilencévesen Astrid Lindgren könyveit olvasta, és nagyon a sajátjának érezte az író világát. Mindez nagyon vigasztaló is volt a számára, mivel egy nagycsalád legfiatalabb tagjaként nagyon magának való gyerek volt. „Ez kihatott a munkámra” – közölte az 55 éves szerző, hozzátéve, hogy célja szerzőként nem más, minthogy kitágítsa a gyermekirodalom határait.

A díjat ünnepélyes keretek között május 27-én adják át Stockholmban.

Forrás: ALMA, PW