Fia coming outja inspirálta a Costa Év Könyve díjasát

.konyvesblog. | 2017. február 01. |

sebastian-barry-days-without-end.jpg(Kép forrása)

Az ír Sebastian Barry nyerte idén a Costa Év Könyve díját Days Without Ends című regényéért, ezzel pedig ő lett az első író, akinek másodszorra is sikerült elnyernie az elismerést egy regénnyel. Dupláznia korábban csak Ted Hughes-nak és Seamus Heaney-nek sikerült verseskötettel.  A Costa-díjasokat január elején hirdetik ki öt kategóriában (regény, első könyv, gyerekkönyv, vers, életrajz ), majd január végén a győztesek közül választja ki a zsűri azt az egyet, aki harmincezer fonttal és az év könyve címmel lesz gazdagabb.

Barry könyve egy meleg párkapcsolat „perzselő, pazar” történet a modern Amerika alapításának éveiben, és a zsűri szerint az egyik legcsodálatosabb fikciós szerelemábrázolás. Főhőse Thomas McNulty, egy alig 17 éves ír bevándorló, aki hazájából Amerikába menekül az éhínség elől az 1850-es években, belép az ország hadseregébe;  előbb az indiánokkal kell megküzdenie, később részt vesz észak és dél polgárháborújában. Barry, akit fia coming outja inspirált a meleg szerelem megírására, McNulty, és katonatársa, John Cole kapcsolatára fókuszál, valamint a férfiak kapcsolatára örökbefogadott indián lányukkal, Winonával.

Taroltak az ötvenesek a Costa-díjátadón

Soha nem késő elkezdeni - legalábbis ezt bizonyítja a kedd éjszaka kihirdetett Costa-díjasok listája, Nagy-Britannia egyik legnagyobb presztízsű irodalmi díjkiosztóján ugyanis taroltak a bébibumm generáció képviselői.

Barry nem is gondolt arra, hogy mit kezd majd a pénzzel, mert nem számított rá, hogy egy író kétszer is megkaphatja a díjat, de az, hogy pénz állt a házhoz, legalább a könyvelőjét boldoggá teszi. Persze örül a szerző is, „őrülten boldog a lábujjától a feje tetejéig, olyan módon, ami talán már illetlen is az ő korában, 61 évesen.” Amikor arról kérdezték, mit fog most csinálni, annyit mondott, hazamegy, leül a felesége és a lánya mellé a kanapéra, és felteszi a kérdés: mi a franc történt az imént?

Bár Barry korábban arról beszélt, hogy fia nem olvassa a könyveit, a neki ajánlott Days Without Endet elolvasta, és nagyon tetszett neki. Barry először 2008-ban nyerte el a díjat Egy eltitkolt élet című regényéért.

A zsűrielnök, Kate Williams elmondása szerint 90 perc alatt döntöttek arról, hogy a díjat Barry brutális, félelmetes, könnyfakasztó, borzongató könyve kapja, ami az emberi tapasztalat csúcsairól és mélypontjairól beszél.  Azokban az időkben, amikor a világ a szokásosnál is jobban fókuszál Amerikára, Barry könyve nagyon előrelátónak tűnik, noha jóval Trump elnöksége előtt íródott.

Forrás: Guardian