Ezeknek a könyveknek van esélyük megnyerni az idei Man Booker-díjat!

Ezeknek a könyveknek van esélyük megnyerni az idei Man Booker-díjat!

.konyvesblog. | 2017. szeptember 13. |

A Man Booker-díj rövidlistája segíthet elhessegetni azt a régi, poros mítoszt, hogy az igazi írók mind fehérek és férfiak - írta nem sokkal a rövidlista hivatalos bejelentése előtt a Guardian. Ez a szándék csak részben sikerült, hiszen a shortlistről olyan nagyszerű írók és művek maradtak le és távol, mint Colson Whiteheadtől az A föld alatti vasút (ami novemberben jelenik meg magyarul a 21. Század Kiadó gondozásában), Arundhati Roy A Felhőtlen Boldogság Minisztériumával (ez várhatóan november elején jelenik meg a Helikon Kiadónál) vagy Zadie Smith a Swing Time című kötettel.

A hatos listára az idén 70 éves Paul Auster személyében felkerült egy élő klasszikus, miközben az Egyesült Királyság nagy favoritja, Ali Smith az Autumn című kötetével már a negyedik jelölését gyűjtötte be. A shortlisten megtalálható két elsőkönyves is, mégpedig Emily Fridlund és Fiona Mozley. Utóbbi a legfiatalabb jelölt a listán, 29 éves. A listán összesen három amerikai szerző található, ami csak azért nagy szó, mert egy módosítás miatt a kiadók csak 2014 óta jelölhetnek amerikai szerzőket a díjra.

Tavaly egyébként amerikai szerző nyerte a díjat, mégpedig Paul Beatty a The Sellout című regényéért - hogy kereskedelmi szempontból milyen sokat számít a díj, azt jól mutatja, hogy a Guardian szerint a kötet eladása 650 százalékkal nőtt a győzelem bejelentése után.

Hogy ki nyeri az idei Man Bookert, arra október 17-én várni kell, akkor jelentik be a győztest, aki 50 ezer fonttal lesz gazdagabb.

Addig is ismerkedjünk a listával és a jelöltekkel:

Paul Auster: 4321 (USA)

Emily Fridlund: History of Wolves (USA)

Mohsin Hamid: Exit West (Egyesült Királyság-Pakisztán)

Fiona Mozley: Elmet (Egyesült Királyság)

George Saunders: Lincoln in the Bardo (USA)

Ali Smith: Autumn (Egyesült Királyság)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Jordán Ferenc: Nem az a lényeg, hogy megjósoljuk a Föld jövőjét, hanem hogy alkalmazkodjunk [Podcast]

Litkai Gergely zöld podcastjének vendége Jordán Ferenc ökológus, akivel tavalyi nagy sikerű, Az ember vége a természet esélye című könyve apropóján beszélgettek.

...
Zöld

Túlélés vagy tanulás? John Holt könyve az iskolai kudarcok meglepő okait mutatja be – Olvass bele!

Miért jelent kudarcélményt sok gyerek számára az iskola? Olvass bele John Holt könyvébe!

...
Zöld

UFO-invázió nem lesz, de arrogáns azt gondolni, hogy egyedül vagyunk – Podcast Rab Árpád jövőkutatóval

Litkai Gergely a Bookline Zöld új podcastjében Rab Árpád jövőkutatóval beszélget Jane McGonigal Elképzelhető című könyvéről.