Húsz évet várt a második regényével Arundhati Roy

.konyvesblog. | 2017. június 07. |

(Kép forrása)

Angolul a napokban jelent meg Arundhati Roy új könyve, a The Ministry of Utmost Happiness. Mindez nemcsak azért nagy szó, mert első regénye, Az apró dolgok istene, annak idején hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, hanem mert az indiai származású írónő azóta nem adott ki regényt a kezéből. Az írással persze nem hagyott fel teljesen, főleg cikkeket, politikai esszéket írt, például a globalizáció hatásairól vagy a kasmíri konfliktusról, új regénye írása pedig jó tíz évet emésztett fel.

Arundhati Roy 1997-ben az első olyan indiai szerzőként nyerte el a Man Booker-díjat, aki Indiában is él (a korábbi indiai nyertesek mind külföldön éltek). A díj hatalmas népszerűséget hozott neki, minden magazin őt akarta címlapra tenni. Mindez egészen addig tartott, amíg egy évvel később nem írt egy kritikus hangvételű cikket hazája atomtesztjeiről: "És aztán megírtam azt az esszét, amely elítélte a kísérleteket, és ezen a ponton a mesebeli királylányt se perc alatt letaszították a piedesztálról".

A jelenleg 55 éves Roy hazája egyik leghíresebb és legmegosztóbb kortárs szerzője. Volt, hogy a bíróság megsértése vádjával rövid időre börtönbe is zárták, mindez azonban nem tántorította el attól, hogy hangot adjon nézeteinek. Éles hangú kritikusa a kormányzó nacionalista Bharatíja Dzsanata Pártnak (BJP), és többször szót emelt a gazdasági egyenlőtlenségek ellen is.

A könyv ősszel a Helikon Kiadónál jelenik meg, Greskovits Endre fordításában. Az új regénnyel egy időben ismét megjelenik Arundhati Roy első regénye, Az apró dolgok istene is.

Forrás: Guardian