Ezeket az adaptációkat nézzük ősszel!

.konyvesblog. | 2017. szeptember 20. |

adapt2017.JPG

Az ősz egyelőre Stephen King Az című klasszikusának feldolgozásától hangos, de szerencsére a következő hónapokban is sok adaptációt nézhetünk, ezekből válogattunk össze párat. Főként azokra koncentráltunk, melyek könyv alakban már megjelentek, vagy hamarosan megjelennek magyarul.

Ha már Kinggel kezdtünk, folytassuk is vele, hiszen a Netflixen két olyan film is jön, amely az ő történetein alapul. Az egyik a Bilincsben, melyben egy vidéki házban halálos véget ér a szexjátszma, az ágyhoz kikötözött feleség mindennek tetejébe még hangokat is hall, ami már az álmoskönyvek szerint se jelent sok jót. Az 1922 című film ugyancsak egy King-sztorit vesz alapul, mely a Minden sötét, csillag sehol című kötetben jelent meg (ITT írtunk róla): az azonos című novella főszereplője megöli feleségét és a gyilkosságba bevonja tinédzser fiát is.

A Kései párbeszéd két magányos öregemberét Robert Redford és Jane Fonda alakítja, akik nem az intimitás, hanem a társaság miatt akarják együtt tölteni az éjszakát. A szokatlan ötlet beválik, egyre közelebb kerülnek egymáshoz, kései románcukat azonban nem mindenki nézi jó szemmel. A Hegyek között ugyancsak egy szokatlan kapcsolatra épít: az újságíró és a doki (Kate Winslet és Idris Elba) a gépük lezuhanását követően a hegyekben találják magukat. Van itt minden: fagy, éhség meg reménytelenség. És természetesen csak egymásra számíthatnak.

Ismeritek azt a sztorit, hogy a csavargó, a posh műkereskedő és egy önfeláldozó asszony találkozik? Az Ugyanúgy más, mint én egy nem mindennapi barátság történetét meséli el, a főbb szerepekben Renée Zellwegerrel és Djimon Hounsouval.

Ha film lesz belőle, akkor azt a történetet már másvalaki meséli el, a rendező, a színészek. Történetmesélőként én magam szeretek dolgozni, anélkül, hogy kívülről beleavatkoznának, ezért hagyom őket én is dolgozni, és nem követem nyomon, mi történik. Úgy vagyok vele, a könyv itt van, én megírtam, ez az én hozzájárulásom, a filmet pedig már valaki más meséli el. Az az ő története lesz

- mesélte nekünk két éve Jo Nesbo, miután kiderült, hogy a Vér a havon filmjogait megvette a Warner. Sokkal jobban várjuk viszont a Hóembert, ami talán az egyik leghíresebb Nesbo-krimi, és Harry Holét Michael Fassbender játssza benne.

A Gyilkosság az Orient-expresszen valószínűleg az egyik leghíresebb Agatha Christie-krimi, az 1974-es Sidney Lumet-feldolgozás után Kenneth Branagh porolta le újra a sztorit. Ő játssza Poirot-t is, mellette olyan színészek szerepelnek még, mint Johnny Depp, Penelope Cruz, Willem Dafo és Judie Dench.

Sam Munson (November Criminals) hőse, Addison Schacht nem tud belenyugodni abba, hogy egyik iskolatársát valaki hidegvérrel lelőtte egy kávézóban. Önállósítja magát, nyomozni kezd, és tervéhez akkor is tartja magát, amikor kiderül, hogy egy olyan rejtély közepébe csöppen, melyet nem biztos, hogy kezelni tud. A regény itthon Szívás címmel jelenik meg októberben, a könyv alapján készült filmben Ansel Elgort és Chloë Grace Moretz próbálja kibogozni a titokzatos ügy szálait.

Auggie, az arcdeformitással született kisfiú ötödik osztályosként lépi át először az iskola küszöbét. A beilleszkedés nem megy neki könnyen, ám egy barát minden nehézségen át tudja segíteni az embert. R.J. Palacio könyvének (Csodácska) minden fejezetét más-más szereplő narrálja, úgyhogy elég kíváncsiak vagyunk, ezt hogyan oldották meg a filmben. A főszerepet az a Jacob Tremblay alakítja, ami már Emma Donoghue A szoba című regényének adaptációjában is brillírozott.

A hatkezes (John Green, Maureen Johnson és Lauren Myracle által jegyzett) Hull a hó lehet 2017 karácsonyi sikerfilmje, jó sok romantikával, hóviharral, happy enddel. Miközben az amerikaiak már november végén a karácsonyra hangolódhatnak, nálunk pont akkor mutatják be végre a Budapest noirt, melyben Gordon Zsigmond (Kolovratnik Krisztián) egy brutálisan meggyilkolt fiatal lány ügyében nyomoz, a hátteret a harmincas évek Budapestje szolgáltatja.

Molly Bloom magas körökben szervezett illegális pókerjátszmákat a 2000-es években, míg az FBI le nem tartóztatta. A rendezvényein megfordultak híres színészek, sportolók és Wall Street-i nagykutyák is. Molly Bloom ezekről az évekről Elit játszma címmel könyvet írt (ez az Agave gondozásában jelenik meg nálunk), a könyv alapján készült film főbb szerepeit Jessica Chastain és Idris Elba alakítja.