Elsőregényes szerző kapta a Goncourt-díjat

.konyvesblog. | 2011. november 04. |

Alexis Jenni első regénye, a L'art français de la guerre (A háború francia művészete) kapta a legrangosabb francia irodalmi díjat, a Goncourt-t.

A 48 éves lyoni gimnáziumi biológiatanár első kötetét már az első körben - 5:3-as szavazati arányban - kiválasztotta a zsűri - jelentette be Didier Decoin zsűrielnök a párizsi Drouant étterem lépcsőjén. Az eddig 56 ezer példányban elkelt klasszikus stílusú epikus mű Franciaország 1940 utáni véres történelmét dolgozza fel a francia közéletet jelenleg is foglalkoztató nemzeti identitás és a gyarmatosító háborúk problémáján keresztül.

"Nagyon boldog vagyok és meglepett is. De már azóta meg vagyok lepődve, amióta megjelent a regény. Igaz, hogy amikor valaki regényt ír, arról álmodik, hogy olvassák és hogy sikere legyen. És velem ez megtörtént" - mondta az elsőkötetes szerző néhány perccel az eredményhirdetést követően.

A kritikusok szerint "nagyon szerény ember" benyomását keltő Jenni elismerte, hogy a Goncourt-díj olyan szimbolikus erőt jelent, amelytől feltehetően mostantól minden szempontból megváltozik az élete. Arra a kérdésre, hogy szerinte minek köszönhető a hatalmas elismerés, az író azt válaszolta: "A művem nagyon romantikus, de közben van benne valami a ma szellemiségéből." "Talán elmondhatjuk, hogy ritka az olyan nagyszabású romantikus regény, amely valójában a kortárs gondolkodásról szól" - hangsúlyozta a díjazott. Véleménye szerint műve nem tézisregény, hanem arra világít rá: hogyan beszélnek egymás között az emberek hazájuk történelméről, mit adnak át abból egymásnak a generációk.

Alexis Jenni egyébként eddig "vasárnapi szerzőnek" tartotta magát: 700 oldalas első regényét ugyanis öt éven át a tanítási órák közötti szünetekben, illetve hétvégén írta. Egyébként első műve előtt is "írogatott": rövid tárcáit saját rajzaival illusztrálva a blogján tette közzé. A háború francia művészetét azonban postán elküldte az egyik legjelentősebb francia szépirodalmi kiadónak, a Gallimard-nak, amely azonnal a kiadás mellett döntött.

A Goncourt-díj ugyan jelképes pénzjutalommal - csupán 10 euróval - jár, ám hatása jelentős: a díjazott könyvet ugyanis a francia olvasók legalább 400 ezer példányban szokták megvásárolni, de volt olyan alkotás is, amely egymillió példányos kiadást ért meg. Az így támadt hírnév, publicitás pedig mindig meghozza az anyagi hasznot is a szerző és a kiadó számára.

A másik legjelentősebb francia irodalmi díjat, a főként formai újításokért adományozott Renaudot-t a zsűri Emmanuel Carrere-nek az orosz ellenzéki irodalom ismert alakjáról, Eduard Limonovról írt portréjáért ítélte oda. Az 54 éves francia író elismert szerzőnek számít, művei eddig több mint húsz nyelven jelentek meg. Magyarországon elsősorban forgatókönyvíróként és filmrendezőként ismert, A bajusz című filmjét néhány éve nagy sikerrel játszották a magyar mozikban.
 

(MTI)

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

5 empatikus készség, ami megmentheti a párkapcsolatodat

Nincs párkapcsolat konfliktus nélkül – a kérdés tehát nem az, hogyan kerüljünk el egy összezördülést, hanem hogy hogyan kezeljük együttérzéssel. Íme öt tipp egy egészségesebb kapcsolatért.

...
Zöld

8 meglepő tény arról, hogyan hat az olvasás az agyadra

Hogyan hat egy jó könyv a memóriánkra? Milyen pszichés problémákkal szemben segít az olvasás? Az olvasás jótékony hatásait gyűjtöttük össze nyolc pontban.

...
Zöld

Meg fogsz lepődni, hogy milyen régi a reggeli kávéd

Biológusok megfejtették, hogy az arabica kávé több százezer évvel ezelőtt, természetes kereszteződés folytán alakult ki. Könyvek hírek (és kávé) mellé.