Elkészült az Ottlik-applikáció!

verespalne | 2012. szeptember 28. |

HH_navigacio 1_1.jpg

Még tart az Ottlik-emlékév, még zajlanak a programok: a nyári tesztsétánk után után elkészült a Hajnali háztetők kisregény okostelefon alkalmazása. Az ingyenes applikáció 6 órányi hanganyagot és 16 kilóméternyi sétát tartalmaz.

Nyáron sétára hívott minket a MOME, a PIM és az MTA Sztaki - ők készítették ugyanis Ottlik Géza Hajnali háztetők című művéből az okostelefon-alkalmazást, amelynek segítségével le lehet sétálni a regényt. A lesétálni azt jelenti, hogy a telefonunkra letöltött alkalmazás segítségével a regény eredeti helyszínein tudjuk elolvasni (vagy meghallgatni) a vonatkozó részleteket. A nyári séta alkalmával még csak három állomás volt készen, ezeket mutatták meg nekünk és mondtuk el a véleményünket a készítőknek

A végleges verzióban már 16 helyszínre bővült a séta, és már nem csak gyalogszerrel közlekedünk, de villamoson zötykolődve is elmerülhetünk a regény világában. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha nyáron már letöltöttük az alkalmazást a telefonunkra, akkor most frissíteni kell (és ezt jelzik is a megszokott módon), de a frissen letöltött verzióban már a legújabb változat szerepel. 

A séta végleges formájában sportteljesítménynek sem utolsó: a hat órányi hanganyag és a 16 darab sétapont összesen 16 km hosszú útvonalat tesz ki - ezt már Uj Péter, az Index egykori főszerkesztője mondta a Csendes Létteremben tartott sajtóbemutatón. Az Ottlik-app kiélvezésére tehát rá kell szánni az időt és az energiát - de nincs ez másként akkor sem, ha a könyvet szeretnénk elolvasni, csak éppen nem vagyunk olyan értelemben helyhez kötve mint ebben a lokalizáció alapú alkalmazásban, amelyet csak az eredeti helyszíneken tudunk használni. De a figyelmes készítők gondoltak az applikációban megfáradt vándorokra is, így a II. kerületi önkormányzattal együttműködésben készült egy Hajnali háztetők desingú pad is, amelyen megpihenhetünk a fárasztó túra közben.

Az Ottlik-app egyetlen versenytársa az irodalmi séták terepén egyébként a tavaly készült WalkSpace alkalmazás, amely James Joyce Ulyssesének mentén sétáltatja felhasználóját, de már így is a European Youth Award shortlistjére került az Ottlik-alkalmazás Rooftops at dawn címen. 

Itt lehet megnézni, hogy a gyakorlatban hogy fog kinézni az, ha táblagéppel vagy telefonnal járkálunk fel-alá a városban - a séta a Mechwart térről indul és a Petőfi Irodalmi Múzeumban ér véget.

Hajnali Háztetők irodalmi séta ~ kedvcsináló from Creative Technology Lab on Vimeo.

Telepítési segédletek:

IOS 
Android

Bővebben az appról a MOME oldalán

Itt tudod elolvasni a Hajnali háztetőket

Itt tudod megvenni a Hajnali háztetőket

További anyagok az Ottlik 100-ról a KönyvesBlogon

Minden megvan - 100 éve született Ottlik Géza

10 dolog az Iskola a határonról

Miért nem készültek Ottlikból filmek?