Elhunyt Nadine Gordimer

.konyvesblog. | 2014. július 14. |

ulfanGett460.jpg

Életének 91. évében, johannesburgi otthonában elhunyt Dél-Afrika egyik legünnepeltebb írója, 1991 irodalmi Nobel-díjasa, Nadine Gordimer.

Gordimer a dél-afrikai bányászvárosban, Springs-ben született. Első írását, a The Quest for Seen Gold-ot 15 éves korában jelentette meg a Children’s Sunday Express, haláláig összesen 15 regényt és számos novelláskötetet valamint nonfiction írást publikált. Gordimer barátja, Bettie du Toit letartóztatása és a sharpeville-i mészárlás után vált politikailag aktívvá az 1960-as években. Politikai témájú regényeivel, melyeket 40 nyelvre fordítottak le, és melyeknek közeli barátja, Nelson Mandela is nagy rajongója volt, kivívta az apartheid kormány haragját. (Mandela 1990-es szabadulása után az írónő volt az első, akit látni akart.)

Kapcsolódó cikk:

90 éves Nadine Gordimer

„(…) tagja lett az illegalitásba kényszerült Afrikai Nemzeti Kongresszusnak, egy időben bújtatta annak vezetőit is, tanúskodott az apartheidellenes aktivisták elleni perben, külföldi útjai során előadásokat is tartott az apartheidről és az emberi jogok helyzetéről, felemelte szavát a szólás- és sajtószabadságért. Tevékenységét a hatalom nem nézte jó szemmel, több műve, így például a magyarul is megjelent July népe és a Kései polgárvilág című regénye is tiltólistára került hazájában. Noha a hatvanas, hetvenes években több amerikai egyetemen is tartott előadásokat, soha nem gondolt arra, hogy végleg elhagyja Dél-Afrikát.” - írtuk tavaly a 90. születésnapján.

Egy Adrian Steirn nevű fotós ezzel a kisfilmmel köszöntötte az írónőt 90. születésnapján

A July népe és a Kései polgárvilág mellett magyarul az Önvédelmi fegyver, Az őrző, az Egymagam és a Livingstone bajtársai című könyve jelent meg.

Családja közleménye szerint fia és lánya társaságában, álmában érte a halál.

Forrás: eNCA

 

TERMÉSZETESEN OLVASUNK
...
Zöld

Mikor hasznos az AI az irodalomban, és miért nem cseréli le soha az embert?

A japán Rie Kudan megkapta hazája legjelentősebb irodalmi díját, majd elárulta, hogy a szöveg egy kis részét a ChatGPT nevű chatbottal generálta. Az eset nyomát áttekintjük, hogyan alakult az elmúlt két évben nagy nyelvi modellek és az irodalom viszonya, hogyan látják ezt az írók, valamint hogy mikor lehet hasznos eszköz az AI az írás során.

...
Zöld

Összekapaszkodva zuhanni – Így alakíthatod a klímagyászt felszabadulássá

Jem Bendell Mélyalkalmazkodás című, nagy port kavaró tanulmánya után új könyvében azt ígéri, hogy nemcsak segít szembenézni a klíma, és így a mai társadalom elkerülhetetlen összeomlásával, hanem a szorongás és a gyász megélése után segít új, szilárdabb alapokon újraépíteni az optimizmusunkat, életkedvünket. 

...
Zöld

Hányszor kell kórházba kerülni ahhoz, hogy komolyan vegyék egy nő panaszait?

Elinor Cleghorn bátran, olykor brutálisan meséli el a nők gyógyításának történetet az ókortól egészen napjainkig, miközben esettanulmányokon keresztül igencsak szomorú kép rajzolódik ki arról, hogyan hagyták a férfiak évszázadokon keresztül szenvedni a nőket.