Egymondatos regénnyel nyert 100 ezer eurót Mike McCormack

.konyvesblog. | 2018. június 14. |

mike.jpg

Forrás

Mike McCormack ötödik könyve, a Solar Bones nyerte el a Dublin Literary Awardot, amely az egyik legnagyobb pénzjutalommal és hírveréssel járó nemzetközi irodalmi díj. A kísérleti jellegű regénynek egy szellem az elbeszélője, és mindössze egyetlen 270 oldalas mondatból áll. A könyv kiadását egyébként korábban több nagy kiadó is visszautasította, mert nem találták elég eladhatónak. 

Viszonylag ritkán fordul elő olyan, hogy egy méltánytalanul elhanyagoltnak minősített szerző egyszer csak elnyer egy százezer eurós pénzjutalommal járó irodalmi díjat. Az ír származású Mike McCormackkel viszont épp ez történt, tegnap ugyanis bejelentették, hogy idén ő kapja a Dublin Literary Awardot Solar Bones című regényéért. Az író az elismerésnek nagyon örült, de meg is lepődött. 

„Le voltam döbbenve. Már teljesen feladtam a reményt, hogy megnyerhetem. De mostmár túl vagyok a sokkon és nagyon jól érzem magam" – reagált a hírre, hozzátéve, hogy talán itt az ideje, hogy frissítsék a Wikipédia oldalán az elhanyagolt jelzőt.

Az International Dublin Literary Award longlistjén általában nagyon sok könyv szerepel, mivel közkönyvtárak jelölhetnek könyveket. Az idén például 37 ország 111 városából érkeztek jelölések. Az elismerés nem csak a pénzjutalom miatt jelentős, hanem azért is, mert valamelyest a Nobel-díj előszobájának számít. A korábbi években olyan írók nyerték el, mint Orhan Pamuk, Herta Müller vagy Michel Houellebecq, tavaly pedig a porugál José Eduardo Agualusa kapta meg a jutalmat. 

solar.jpg

A Solar Bones formailag és stilisztikai szempontból és kísérletező regény. Egyetlen több száz oldalas mondatból áll és egy nap alatt játszódik: mindenszentekkor, amikor a babona szerint a halottak visszatérhetnek az élők világába. A történet narrátora Marcus Convay, aki férj, édesapa és mérnök, nem utolsósorban pedig szellem. 

Forrás: The Guardian